WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Trondhjems Dokselskab

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

Trondhjems Dokselskab A/S var en verkstedbedrift på Bakkestranden, grunnlagt 1872 på initiativ av ingeniør Sophus Weidemann.

Selskapet bygde og drev en tørrdokk, Trondhjem Dokk, i Verftsgata 6, på stranden nedenfor Bakke gård.

Byen hadde inntil da manglet en tørrdokk. Weidemann hadde allerede i 1860-årene fremmet forslag om bygging av en slik dokk, men det var først etter at det britiske dampskipet «Consort» grunnstøtte utenfor Beiarn 1872 at det kom fart i planene. Det Nordenfjeldske Dampskibselskap kjøpte vraket og bukserte det til Trondheim, hvor den nye tørrdokken kunne tas i bruk høsten 1872; anlegget stod ferdig 1874. Dokken var 60 m lang og 5 m høy. Selskapet samarbeidet fra 1887 stadig nærmere med Trondhjems mekaniske Værksted, som også var opprettet av Weidemann, og ble i 1899 sammensluttet med dette.