WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Trondheimsfjorden

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Kart over Trondheimsfjorden

Trondheimsfjorden er Norges tredje lengste fjord med sine 130 km. Fjorden ligger i Midt-Norge og strekker seg fra Ørland, sørøstover mot Trondheim, og derfra mot nordøst til Steinkjer. Det dypeste punktet er på 617 meter ved Agdenes.

Fjorden var lenge den viktigste ferdselsåren i regionen, noe som gjenspeilet seg i den tidligere kommuneinndelingen. Deler av nåværende Agdenes kommune var lenge knyttet til hver sin av i alt tre kommuner på nordsiden av fjorden: Den opprinnelige Agdenes med Ørland; Lensvik med Rissa; og Ingdalen med Stadsbygd.

Man kan krysse fjorden med Fergesambandet Brekstad–Valset (riksvei 710) ytterst i fjorden med Fergesambandet Flakk–Rørvik (riksvei 715) ved Trondheim over Skarnsundbrua mellom Inderøy og Mosvik (riksvei 755) Det går også ferje fra Levanger til Ytterøy i samme kommune.

Hurtigbåtforbindelser i fjorden: Trondheim-Vanvikan Kystekspressen Trondheim-Brekstad, med stopp på Kvithyll i Rissa, Lensvik i Agdenes og videre til Hitra og Kristiansund.

Se også

Kilde

  • Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Trondheimsfjorden» fra Wikipedia på bokmål. For å se bidragsytere; se «historikk» knyttet til den opprinnelige artikkelen og «historikk» knyttet til denne siden.