WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Trondheim jernbanestasjon

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Trondhjems jernbanestasjon
Trondhjems jernbanestasjon
Trondhjems jernbanestasjon 1929
Trondhjems sentralstasjon 1995
Trondhjems jernbanestasjon. Foto:Jan Habberstad 2014
Trondhjems jernbanestasjon. Foto:Jan Habberstad 2014
Trondheim jernbanestasjon ble anlagt på Brattøra i Trondheim 1881-1884 under ledelse av byingeniør Carl Adolf Dahl. Den første stasjonen lå fra 5. august 1864 i Prinsens gate. Tidlig i 1880-årene ble det anlagt ny trase på vestsiden av Nidelva til Brattøra, hvor det foregikk store arbeider med Trondheim havn.

Meråkerbanen tok det nye stasjonsalegget i bruk fra 1881, mens Rørosbanen tok området i bruk fra 1884. Det var oppført en felles stasjonsbygning, men forskjellige godsekspedisjoner da de to banene hadde forskjellige sporvidder. I 1921 ble stasjonen endepunkt for den nyåpnede Dovrebanen, og fra 1940 kunne en reise med Nordlandsbanen, sistnevnte ble ført fram til Bodø i 1962.

Stasjonsbygningen i nyrenessansestil (Arkitekt var Balthazar Lange) har gjennom årene stadig blitt endret som følge av jernbanens behov. Langes stasjonsbygning fikk påbygget en etasje på 1950-tallet, beklagelig nok ikke helt i samme stil. (Slik så stasjonsbygningen ut i 1929.) I 1965 kom det to tilbygg — ett på hver side av det opprinnelige bygget. Det østlige av disse ble i 1995 erstattet med et bygg i glass og betong som nå fungerer som passasjerterminal, se Trondheim sentralstasjon. Ved samme anledning ble byens hovedbusstasjon, som hadde holdt til på Leuthenhaven, flyttet til Brattøra.

I 1972 ble det oppført en stor og moderne trafikkhall (arkitekter Nils Lien og Sverre Risan).

Engelsk Wikipedia har en svært detaljert historikk, se under Eksterne lenker.

Kilde

  • 1. Trondheim byleksikon
  • 2. Norske jernbanestasjoner

Se også


Eksterne lenker