WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Trønderlån

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Trønderlåna på Steindal Nordre

Trønderlån (lån kommer av lon, gammelnorsk for rekke) er det tradisjonelle våningshuset på større trønderske gårder. Låna er smal og lang. Lengden på kortveggen er bestemt av lengden på tømmerstokken, ofte ikke mer enn 5 - 6 meter. Huset kan utvides ved å bygge på i lengden, og det finnes trønderlåner som er over 40 m lange. Den lengste er på gården Løhre på Lundamo.

Trønderlåna har to etasjer og stående panel, og det er vanlig med flere boenheter der ulike generasjoner, og andre slektninger bor.

Foruten i Trøndelagsfylkene finnes det også trønderlåner i grenseområdene til Trøndelag: på Nordmøre og i Østerdalen.


Kilde

  • Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Trønderlån» fra Wikipedia på bokmål. For å se bidragsytere; se «historikk» knyttet til den opprinnelige artikkelen og «historikk» knyttet til denne siden.