WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


TrønderTaxi

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

TrønderTaxi AS ligger i Brøsetvegen 145 B. Telefonnummeret er nå 07373

De første hestedrosjene som hadde politiets tillatelse til å drive persontransport, og som hadde faste holdeplasser kom i gang i ca. år 1880. Den gang var det i byen 36 registrerte vognmenn. Omkring 1900 kom de første bilene til landet, og det var dette som førte til at i 1909 gikk noen av byens vognmenn sammen om å danne et eget selskap for å drive persontransport med automobil.

Det ble innkjøpt to ”humber” personbiler med motorer på 16 og 20 hestekrefter. Etter hvert økte antallet biler, og Trondhjems Drosjeeiers Forening ble stiftet 17. november 1916.

Den daværende sentralen fikk sin begynnelse under krigen, og den ble opprettet av tyskerne som legevakt sentral. Etter krigen ble det beholdt en ordning med sentral, og det ble innført tilslutningsplikt. I april 1946 var 79 biler tilsluttet sentralen. For å bedre service overfor kundene ble det i 1957 installert radiotelefoner i samtlige biler. Og i 1983 var sentralen den første i Norge som monterte datautstyr og datautstyrt turtildeling i alle drosjebilene.

Fram til 1999 var Drosjesentralen i Trondheim organisert som et BA (Andelslag). Firmaet startet i Apotekerveita med hestedrosjer, kjøpte tidlig Prinsensgt 32, monopolet ble opphevet og det ble konkurranse med NorgesTaxi i 1999. TrønderTaxi måtte omstille seg, solgte Prinsengt,og kjøpte samtidig Brøsetveien 145 B i år 2000, som var tidligere Hjelpemiddelsentralen.

TrønderTaxi AS består av over 200 transportører hvorav ca 195 av disse er aksjeeiere (taxieiere). Alle betaler sentralavgift for å holde kunne drive kundesenteret i Brøsetvegen gående.Tilknyttede sentraler er: Agdenes, Klæbu, Malvik, Oppdal, Røros. Åfjord og Holtålen (Ålen).

Carl Petter Brun er styreformann, styret består av 7 personer. 1 ekstern og 6 aksjonærer (taxieiere) Lars Skrøvseth er adm. direktør og har en stab på 43 personer inklusive kundesentret vårt.

Selskapet har en inneinspektør (klagebehandler) og 4 uteinspektører for å håndtere de ca. 800 faste og deltidsjåførene. Disse følger opp uniformsplikt og kjøreskjema for bilene.

TrønderTaxi AS har et samarbeid for sine sjåfører/eiere/ansatte. Dette gjøres i samarbeid med Taxus, en gruppe bestående av 6 andre taxisentraler i landet. Dette gjelder for eksempel telefoni, diesel, dekk, forsikring etc. etc.

TrønderTaxi. Foto: Jan Habberstad


Kilder

  • 1. TrønderTaxi AS


Eksterne lenker