WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Tillerraset

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Raskanten: Raset satte varige spor i terrenget ved Tillergårdene og ned mot Nidelva. Fortsatt står raskanten som en skarp silhuett mot himmelen.
Foto: Per Christiansen

Tillerraset var et leirras som startet om ettermiddagen torsdag 7. mars 1816 i Tiller.

Klokkene i tårnet ringte vilt da Tiller kirke styrtet i avgrunnen. Snart var 15 mennesker forsvunnet i frådende leir- og vannmasser. Det hørtes fortvilte rop om verdens undergang.

Nidelva flommet opp og fløt stor og grumsete mot byen. Like raskt spredte ryktet seg om det som hadde skjedd; et jordfall av store dimensjoner, med tap av kirke, gård og grunn og mange menneskeliv. I byen var det tilløp til panikk. Noen mente raset hadde laget en demning i elva, og at det ville komme en svær flodbølge så snart demningen sprang. Det ville være en katastrofe for byen.

Neste dag fortsatte elva i en kraftig, men jevn, grå strøm mot byen. I elvehavna ble skip buksert vekk fra bryggene og ut i rom sjø. Ingen visste ennå hva som ville komme. Ryktene fortsatte å gå; det var på den måten folk fikk vite at det var gått mange liv, en bonde oppe ved kirka, folk på plassene ved Tiller bru og noen som hadde kjørt med slede på elveisen.

Leirmassene hadde gått tvers over elva og nådd langt opp i bakken på motsatt side. Mye av rasmassen hadde dessuten fordelt seg jevnt utover elvebunnen, slik at vannstanden var økt med 10-12 alen (6-7 m). Ingen demning hadde bygd seg opp.

For byen var faren åpenbart over. Men i Tiller var tragedien et sørgelig faktum. En etter en ble flere av de omkomne funnet i den utraste leira. Noen ble aldri funnet igjen.

Raset var gått på vestre side av elva, der det hadde tatt med seg Tiller kirke og deler av Nordtiller gård. Der hadde bonden forsvunnet i raset. Det samme hadde åtte mennesker på husmannsplassene Tillerbroen (Broplassen) og Eklestrøen på østsiden, dvs. Strindasiden av elva. I tillegg omkom seks personer fra Klæbu som fulgte elveisen på vei hjem fra byen. Av husdyr gikk åtte hester, fire storfe og sju sauer med i raset.

Se også

Kilde

  • Per Christiansen. Artikkel i Adresseavisen 1.3.2016