WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Throndhjem stasjon

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Throndhjem stasjon 2014.
Foto: Jan Habberstad

Throndhjem stasjon var Trondheims første jernbanestasjon (arkitekt Georg Andreas Bull). Den var den nordlige endestasjonen på Størenbanen og ble åpnet 5. august 1864. Da traseen til Størenbanen i 1884 ble flyttet til Brattøra, for sammenkobling med Meråkerbanen og strategisk havneplassering, ble stasjonen nedlagt juni 1884.

Siden 1925 har stasjonsbygningen huset synagogen i Trondheim, med Det jødiske museum i Trondheim fra 1997 innredet i et rom av bygningen.

Perronghallen ble etter flyttingen av jernbanen fra ca. 1984 brukt av IOGT's Loge Dag.

Frelsesarmeen kom til Trondheim i 1890. Fra 1909 leide de perronghallen og kjøpte den i 1916. Etter ombygginger er den fortsatt i bruk.

Den gamle St. Olav domkirke (oppført 1972) ble bygd på grunnen til lokomotivvognhallen, hvor menigheten hadde tilhold fra 1902. Resterende del av stasjonen ble innredet til prestebolig med skole og foreningslokaler.

Kilde

  • Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Throndhjem stasjon» fra Wikipedia på bokmål. For å se bidragsytere; se «historikk» knyttet til den opprinnelige artikkelen og «historikk» knyttet til denne siden.