WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Sverre Brandt

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Sverre Brandt
Dramatiker og teatermann Sverre Brandt (født 3. mars 1880 i Trondhjem, død 16. juli 1962 på Lillehammer) var sønn av styrmann Albert Heinrich Brandt og Johanne Augusta Klinge. Gift med Martha Johanne Johansen (1.5.1882- 2.12.1961). Barn: Aud Munthe Brandt (1919-),

Etter at han i 1899 hadde tatt artium ved Trondheim katedralskole studerte han ved Det Kgl. Frederiks Universitet i Christiania og tok juridisk embedseksamen. Som student skrev han studentkomedien Grambamboli og fikk den oppført. I 1908 startet han en sakførerforretning i Trondhjem.

Hans store interesse var teateret, og han var med på å få opprettet Trondhjems Nationale Scene i 1911. Han var forretningsfører for dette teateret til han i 1921 fikk tilbud om stillingen som økonomidirektør ved Nationaltheatret i Christiania, hvor han ble til 1948, da han gikk av med pensjon. Brandt skrev der Reisen til julestjernen (1924), som oppføres med ganske jevne mellomrom på Nationaltheatret. Stykket har også vært vist i utlandet. Historien ble filmet i 1976. Denne filmens innhold er på flere steder svært forskjellig fra det opprinnelige manus. Det er også brukt annen musikk, ikke den originale komponert av Johan Halvorsen.

Lise Fjeldstad forteller i denne lydboken den gamle historien om Gulltopp og julestjernen, den vakre unge piken Sonja, Kongen og Julenissen. Tekstforfatter er Sverre Brandt og komponist er Johan Halvorsen, og historien har fortryllet oss nesten hver jul siden premieren på Nationaltheatert i 1924

En ny versjon ble laget i 2012, som ligger nærmere originalen.

Sverre Brandt var medlem av styret i Studentersamfundet i Trondhjem høsten 1914

Se også

Kilde

  • 1. Wikipedia
  • 2. Harald Ramm Rønneberg. Studenter i Den Gamle Stad. Teknisk Ukeblads forlag

1960

  • 3. Hvem er hvem 1950


Eksterne lenker