WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Svanholm Begravelsesbyrå

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Svanholm Begravelesbyrå.
Bilde fra 7.11.2007
Foto: Jan Habberstad
Kongens gate 21
Svanholm Begravelsesbyrå ble etablert i Trondheim i 1929.

Tidlig i forrige århundre, som eldste sønn av domprost i Nidarosdomen Martin Luther Svanholm, avsluttet Gunnar Svanholm sin utdannelse ved mellomteknikeren i Trondheim og begynte som møbelsnekker. Han møtte Hjørdis Marie, og de giftet seg i 1919.

Gunnar og Hjørdis Marie Svanholm fikk seks barn. Etter det femte barnet, i 1929, ble møbel- og fiolinbyggingen utvidet med kisteproduksjon (likkiste). I kompaniskap med Johannes Skarstein startet ekteparet Svanholm dette året også begravelsesbyrå. Fra 1929 til 1938 het byrået G. Svanholm Begravelsesbyrå.

Skarstein trakk seg ut av samarbeidet i 1938. Samtidig fikk byrået navnet H. Svanholm Begravelsesbyrå som holdt til i Kongens gate 21. Hele familien arbeidet mer eller mindre i byrået i perioden som fulgte, men det var sønnen Ivar som i 1957 kjøpte ut sine foreldre og deretter fortsatte driften av byrået. I 1977 kom neste generasjonsskifte. Byrået ble registrert som aksjeselskap og Ivars sønner Carl-Johan og Knut Ivar gikk inn i ledelsen med 50% hver.

Byrået anskaffet tidlig egen kistebil, men vognmann Vinjes hestetransport og biler (Vinjes Transport) var flittig brukt den første tiden, frem til 1947. Det året ble en 1929-modell Ford anskaffet. Denne ble i 1953 byttet ut med en Fordson, deretter en Volvo og en Chevrolet. Den første spesialbygde likbilen var en Peugeot 404 som ble anskaffet i 1963. Idag består bilparken av mange spesialbygde bårebiler.

På slutten av 1960-tallet kjøpte Svanholm Begravelsesbyrå opp Heimdal Begravelsesbyrå. Heimdal Begravelsesbyrå er i dag en del av Svanholm. I nesten 80 år hadde byrået tilhold på Leütenhaven. I 2005 ble gamle Amtskolen på Strinda ved Strinda kirke og Moholt kirkegård kjøpt og virksomheten flyttet dit.


Byrået i dag

I dag driver 2 generasjoner Svanholm byrået videre. Knut Ivar, Carl-Johan, Christian og Lars Erik eier 25% hver av aksjene i byrået. Svanholm på Strinda inneholder blant annet rom for seremoni(Svanholm Seremonirom), utstilling av gravsten, blomsterbinderi (sorgbinderi) og avdeling for rekonstruksjon. Svanholm seremonirom er et tros- og kulturuavhengig seremonirom som inngår i virksomheten. Svanholm rekonstruksjon er en nylig etablert ambulerende virksomhet og et tilbud til alle begravelsesbyrå og privatpersoner i Norge; rekonstruksjon vil her si gjenoppbygging ved store skader på avdøde. Det er første gang familier i hele Norge har mulighet for å velge dette, og ergo mulighet for likvake og å ta farvel rundt en åpen kiste. Svanholm Rekonstruksjon ledes av Thorbjørn Aass, tidligere 1. preparant ved St. Olavs Hospital HF i Trondheim.


Kilder

1. Hjemmeside Svanholm begravelsesbyrå
2. Wikipedia

Eksterne lenker