WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Svaneapoteket

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Svaneapoteket Munkegaten
Svaneapoteket i 1950årene
Svaneapoteket 2013.
Foto: Jan Habberstad
Svaneapoteket,selvvalg 1988
Trondhjems Adressebok 1923

Svaneapoteket ble opprettet 31.12.1811 i Munkegaten 21 like ved Stiftsgården . Første apoteker var Christian Frederich Møllerop som i 1835 flyttet apoteket til Sommergården i Kongens gate 14 B (bygd for apoteker Otto Sommer i 1774-77).

Rasmus Balsløw kom til Trondheim i 1821 fikk tillatelse til å forpakte Svaneapoteket fra 1842, og han kjøpte dette senere for 136000 kroner.

Johan Christopher Brun kjøpte så Svaneapoteket i 1863 og mottok bevilling 10.3.1864. Fra 1897 ble hans sønn Johan Fredrik Hagen Brun provisor ved apoteket.

Modernisering

Fra slutten av 50-årene var apoteket gjenstand for en gjennomgripende modernisering. Daværende provisor Helmer Hansen har blant annet skrevet dette om arbeidet som ble utført

«Innredningen er utført av snekkermester Barreth, Trondheim. Hans verksted har levert et førsteklasses arbeid og ditto materialer. Offisinet er laget av ask, beiset i en gråbrun farge og behandlet med en meget holdbar plastic-lakk. Skapdørene er trukket med blått Holmsund plastlerret. Benkene er belagt, dels med blå Vinylan og dels med grå Respatex, med dryppekanter i hvit plast. Skuffhåndtakene er laget etter penalsystemet med en skyvbar glassplate som dekker signaturen Alle skuffene går på fiberglidelister. I de øvrige rom er innredningen laget av utsøkt, kvistfri furu.»

I 1970 fremkom det forslag om å rive Svaneapotekets vakre bygning og oppføre et nybygg på tomten. Dette satte sinnene i sterk bevegelse. 29. november 1970 ble det arrangert et fakkeltog til den gamle tradisjonsrike bygningen og flere hundre mennesker deltok.

Gården ble fredet i 1982 av Miljøverndepartementet. Apoteker Sigrid Hoem utførte store ominnredninger ved apoteket i 1977-1978. Det ble innredet ny reseptur med Stock-flow reoler, ny skranke og delvis nytt offisin. Kontor og garderober ble også ominnredet. Forandringene ble planlagt av Norges Apotekerforenings Inventar og Bygdeavdeling.

Etter at apoteker Hestad overtok apoteket i 1980 ble den resterende del av moderniseringen utført. Deler av offisinet og en defektur ble omgjort til selvvalg for handelsvarer. 8 Stock-flow reoler ble satt inn her og de aller fleste handelsvarer fikk plass. Moderniseringer ble også utført på laboratorium, vaskerom og spiserom samt kontor. Dette arbeidet ble utført i 1982 og arkitekt var Ula Gundersveen.

Gården eies (2014) av Norges Samemisjon.


I 2014 heter apoteket Apotek 1 Svanen.

Andre apotekere

Kilde

  • Flood. Norges apothekere
  • Norges apotek og deres innehavere / utgitt av Norges apotekerforening. 1957,1969 og 1972