WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Studentersamfundet i Trondhjem

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Studentersamfundet 2010
Studentersamfundet i Trondhjem ble etter initiativ av studenten Åge Falck-Ytter stiftet 1. oktober 1910 under navnet Norges Tekniske Høiskoles Studentersamfund. Det nåværende navnet fikk det i februar 1912. Første formann var Edgar B. Schieldrop.

Studentersamfundet hadde opprinnelig tilholdssted i NTHs gamle festsal. I 1912 ble salen imidlertid gjort om til tegnesal, og organisasjonen måtte finne seg et nytt husvære. Man kjøpte dermed opp Cirkus, en gammel sirkusbygning i Prinsens gate.

Etter hvert så man mulighetene til å bygge et nytt, større hus på den gamle fengselstomta på Vollan. Arkitektkonkurranse ble utlyst, og Eystein Michaelsens Merry-go-round sto klar i 1929. Bygningens grunnform var sylinderen, og Studentersamfundets nye storsal var svært lik den gamle sirkussalen.

Bygget har i årenes løp vært utsatt for utallige ombygginger, i en slik grad at nye som kommer dit, ofte går seg vill. Rommene er utallige, og ingen vet nøyaktig hvor mange det er, siden plantegningene ikke er blitt oppdatert i takt med ombyggingen.

Studentersamfundet. Foto: Mittet forlag S-320

Studentersamfundet anno 1946 - 1950. En bonde fra Strinda er på veg hjem med et lite høylass? Bildet viser trikkesløyfa med innkomst til den gamle Elgeseter bru. Til venstre i bildet ligger drosjeholdeplassen med en 46 modell Ford. Huset ble sannsynligvis gulmalt i 1939 (og rødt ca. 1962), og i 1953 var reklamefiguren til Erbe-Rødhette på plass på taket.

I 1948 er næringsdrivende i Samfunnet Pettersens frisør, Hernes flatbrødbakeri og Trøndermeieriet. Den siste var på høyre siden av inngangen.

I 1950 var kiosken ”Det runde hjørnet” kommet – som var der i mange år. Kiosken som hadde reklameskiltet AKABA vi ser på bildet var antakelig forgjengeren. I tillegg var frisøren og Trøndermeieriet der. Da er bildet tatt mellom tidligst i 1948 og senest i 1950.

Studentersamfundet. Foto: Aune-F-1437-3.jpg

I 1963 viser bildet at reklamen fra Erbe er på plass på taket

Studentersamfundet. Postkort i eie hos Arve Berntzen

I 1968 bli SingsakerTrikken erstattet av buss.

Studentersamfundet. Flyfoto 1930-tallet

Tilbake på 1930-tallet


Kilde

  • 1. Ivar Stav
  • 3. Knut L. Vik
  • 4. Wikipedia
  • 5. Arve Berntzen