WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Studenterhytta i Bymarka

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Studenterhytta ved Skistua. Foto: Schrøder 1938, Digitalt Museum
Studenterhytta ved Skistua. Foto: Jan Habberstad 2014
Studenterhytta ved Skistua. Foto: Jan Habberstad 2014
Kart over Skistua

NTNUI Studenterhytta i Trondheim, bygget 1913, ligger i Bymarka, nærmere bestemt ved Lille Gråkallen, ikke langt fra Skistua. Studenterhytta eies av NTNUI, men er åpen som fristed for alle studenter i Trondheim. Hytta drives av et dugnadsbasert hyttestyre utnevnt av NTNUI og et ansatt vertskap.

Studenterhytta ble bygd i 1913, av NTHI, Norges Tekniske Høgskoles Idrettsforening. Den har blitt ombygd flere ganger siden. De viktigste er bygging av østfløyen i 1923, badstue i kjelleren i 1938, vertskapsbolig og ombygging av østfløyen i 1968, garderobeanlegg i kjelleren 1982-1994 og oppussing av kjøkkenet i 2000. Ombyggingene og oppgraderingene av hytta ble ikke like godt mottatt av alle studenter, noe som medvirket til byggingen av de første NTNUI-koiene.

Fra starten har Studenterhytta og byggeprosjektene vært finansiert ved lån og gaver. De siste ombyggingene har vært støttet av SiT og NTNU. Fra 1991 har hytta også fått driftsstøtte gjennom semesteravgiften.

Studenterhytta har siden 1920 hatt ansatt vertskap. De som har arbeidet lengst på hytta er familien Juberg (1922–1945), ekteparet Anbjørg og John Jameson (1953–1983) og ekteparet Per og Gerd-Eva Krangnes (1991–2010).

I dag brukes Studenterhytta av studenter som ønsker en pause fra bylivet, som utgangspunkt for langrenn og orientering og som spisested. Hver tirsdag og onsdag går det buss for medlemmer av NTNUI som skal opp til hytta for å trene. Lørdag og søndag serveres det middag. Garderobeanlegget er tilgjengelig alle dager, og det er mulig å overnatte på hytta i helgene. Alle studenter i Trondheim har adgang til hytta.

Studenterhytta arrangerer også flere fester og temakvelder i løpet av året. De viktigste er gourmetaften, øl og spekemat, julegildet, badstuefesten og hyttestyrets skirenn. Studentforeninger i Trondheim kan også leie hytta for egne fester. Dette gjøres ofte av de større gruppene i NTNUI og av linjeforeninger ved NTNU. Hytta har skjenkebevilling.

Kilder

  • 1. Wikipedia
  • 2. Digitalt Museum

Eksterne lenker