WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Strinda Husflidslag

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Strinda husflidslag.jpg

Slik var Tyholt Husflidslags logo.

Strinda Husflidslag startet 5. november 1979 som Tyholt Husflidslag, men skiftet i 2001 navn til Strinda Husflidslag. Strinda Husflidslag dekker et område ca. tilsvarende gamle Strinda kommune, det vil si området fra Ranheim til Strindheim, og fra Nardo til Bratsberg.

Strinda Husflidslag er et lokallag under Sør-Trøndelag Husflidslag som igjen hører under Norges Husflidslag.

Det er Margot Alstad som har æren for at Tyholt husflidslag ble startet opp i 1979. Hun var i midten av 1970-årene leder i Berg husmorlag. Husmorlagene var også medlemmer i Norges Husflidslag den gangen.

Margoth savnet et husflidslag i sitt nærmiljø. Hun samlet sammen en del av sine venner og naboer og de møttes i lokalene til Berg Lekeplass mandag 12. november 1979. De var 8 damer som møttes og det ble bestemt at de skulle forsøke å holde ett medlemsmøte pr. måned. Det ble også valgt et styre der Margoth ble valgt som leder.

Det ble samlet inn kr. 80,- til en annonse som skulle stå i Adresseavisen den 17. november, der opprettelsen av Tyholt husflidslag ble kunngjort og interesserte ble bedt om å møte opp på Berg Lekeplass mandag 19. november.


Det første styremøtet ble holdt 27. november 1979. Det var 4 til stede. Det ble da skrevet en søknad til Sør-Trøndelag husflidslag om å få startstøtte til laget.

Det første medlemsmøtet ble holdt på Berg Lekeplass 3. desember 1979. Da møtte det opp to nye medlemmer og nå var det 10 medlemmer i laget!

Tyholt husflidslags første årsmøte ble holdt 10. mars 1980. Da ble det bestemt at lagets symbol skal være Spinnerokken, symbolet for Karimesse 25. november fra Primstaven.


Medlemsmøtene ble holdt i Berg Barnehages lokaler. Laget betalte kr. 30,- i leie pr. kveld, senere økte leia til kr. 50,-. Medlemmene i styret bakte kake og laget kaffe som ble servert på medlemsmøtene. De hadde også en liten utlodning på hvert møte. Slik kom det inn litt penger til å drive hussflidslaget.

På årsmøtet i 2001 foreslo styret at Tyholt husflidslag skulle endre navn. Forslagene var Nidaros Husflidslag og Strinda Husflidslag. Strinda Husflidslag ble valgt.

Per januar 2008 har Strinda Husflidslag 52 medlemmer.

Husflidslaget har møter siste mandag i hver måned kl. 19.00, med unntak av juli og desember, på Steindal skole, Steindalsvegen 1.

Litteratur

  • Njardarholl. Årbok 2009. Nardo og Bratsberg Historielag

Kilde

  • Njardarholl. Årbok 2009. Nardo og Bratsberg Historielag

Eksterne lenker