WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Stokkanbekken

Fra WikiStrinda
(Omdirigert fra Stokkbekken)
Hopp til navigering Hopp til søk

Stokkanbekken, eller Stokkbekken, starter som Estenstadbekken i Estenstadmarka der den løper ut av Estenstaddammen. Strinda vannverk benyttet denne vannkilden i mange år. Det er skrevet flere artikler om dette området i vår årbok Strinda den gang da 2001. Bekken går gjennom Kvernhusflata, og her var det som navnet indikerer en kvern, Estenstadkverna. Etter enda noen gode fallmetre kommer bekken ned på den flate Tomsetmyra. Her gjør bekken en skarp sving til høyre på sin ferd mot Bekken gård. Ikke vanskelig å forestille seg hva denne gården som i dag er parkeringsplass, var oppkalt etter.

Så blir terrenget lenge ganske så flatt. Den passerer Bergsli og Dalset, og kommer uten tegn til å bli lagt i rør ut i en vid flate mellom Stokkanhaugen og Dragvoll gård. Hvordan ser det ut om 20 år her tro dersom utbyggingsinteressene får det som de vil? Stokkanbekken kommer så til ett av Strindas severdigheter, Gamle Jonsvannsveg som er en av de eldste kjørevegene i bygda. Her er Stokkbrua.


Stokkanbekken ved Dalset.Foto: Jan Habberstad 2013

[1]

Her ser vi Stokkanbekken ved Dalset. Bildet er tatt i september 2013.

Det blir nå litt mere unnabakke når bekken når Dalheim på høyre side. Her er det et fint turdrag nordover mot Charlottenlund. Mye av bekkens naturlige løp er bevart i grøntdraget mellom Charlottenlund og Brundalen. Men nå begynner problemene for Stokkanbekken. Tidligere lå Hansendammen åpen og fin, dessverre har nok byggingen av skole- og idrettsanleggene samt boligene i dette området ført til at bekken er blitt lagt i rør.

På veg forbi Skovgård og mot Grilstad skifter bekken navn til Grilstadbekken. Den ligger delvis i rør, Lothringtonfossen er borte, og vannkvaliteten er ikke helt bra sier Trondheim kommune. Trondheim kommune har også gjort flomanalyser for Grilstadbekken. Grilstad mølle brukte i sin tid vann fra bekken til elektrisitetsproduksjon.

Da begynner bekken å kjenne lukta av havet og nærmer seg Grilstadfjæra, der mange lenge har ønsket seg en småbåthavn.

Forhåpentlig finner vi snart noe stoff om livet på Grilstad gård og bruken av Grilstadbekken i gårdsdrifta. Om fisket i Grilstadbekken / Stokkbeken - les [1]Utløpet av Grilstadbekken. Foto Jan Habberstad

Her kommer Grilstadbekken ut i dagen. Legepestrot kalles den fremmede arten som likner på rabarbra.

Stokkanbekken.JPG

Her ser vi et kart fra ca 1934 som viser Stokkanbekkens ferd fra Estenstadmarka gjennom Strinda til utløpet i Trondheimsfjorden. Nedenfor finner du en link til kartet i en mer detaljert utgave.


Foto

  1. Bildet er tatt av Jan Habberstad


Eksterne lenker

Artikkel i årgang 2010 Strinda den gang da