WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Stavne stoppested

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Stavne stoppested
Foto:Jan Habberstad

Stavne stoppestedStørenbanen ble opprettet som holdeplass i 1908, og ble oppgradert til stoppested med egen ekspedisjonsbygning for betjening av arbeider- og funksjonærboligene som NSB reiste langs Oslovegen i 1922. I 1936 forsvant godsmulighetene ved stasjonen og i 1941 ble Stavne igjen redusert til en holdeplass mens byggingen av Stavnebanen pågikk, noe den hadde helt til nedleggelsen i 1999.

Stavne ble nedlagt som følge av åpningen av Marienborg stasjon, som lå nærmere St. Olavs hospital og skulle fungere bedre som en atkomstmulighet for sentralsykehuset. Det sørliggende tilknyttningssporet til Dovrebanen er i dag ikke lenger brukt aktivt, mens det nordre tilknyttningssporet går fra Stavne til Marienborg og blir brukt av lokaltog mellom Lerkendal til Trondheim S og Steinkjer.

Ekspedisjonsbygningene er senere ombygd og er i dag i bruk til annet formål.

Bygningen søkes bevart, men vil ikke bli foreslått vernet.

Kilde

  • 1. Verneplan for jernbanens kulturminner. Størenbanen. Jernbaneverket 2001
  • 2. Wikipedia

Eksterne lenker