WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Stavne-Leangenbanen

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Utsikt mot Stavne. Foto: Jan Habberstad 2014
Stavne-Leangenbanen ved Lerkendal. Foto: Jan Habberstad 2016
Tunnelåpning Tyholttunnelen

Stavne-Leangenbanen er en 5,1 km lang jernbanelinje som forbinder Dovrebanen med Meråkerbanen sør for Trondheim sentrum. den ble påbegynt av tyskerne under den annen verdenskrig, åpnet 1957.

Banen tar av fra Dovrebanen på Stavne; en linje tar av nord for Stavne kirkegård, og en sør for kirkegården. Disse møtes ytterst på Stavnehalvøya, og krysser NidelvaStavne jernbanebru. Banen passerer Holtermanns veg på ei jernbanebru (Byporten), går deretter forbi Lerchendal og Lerkendal stasjon, og så i tunnel frem til Elsheim park, hvor den dukker opp i dagen igjen og når Meråkerbanen nord for Dronning Mauds Minnes Høgskole.

Stavne-Leangenbanen ble opprinnelig bygd for godstrafikk, men har hatt ordinær passasjertrafikk siden 1988 på strekningen Stavne -Lerkendal.

I 2022 er det utført store utbedringsarbeider inne i tunnellen, og det er montert elektriske kjøreledninger.

Se også

Kilde

Eksterne lenker