WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


St. Georgsdagen i Trondheim

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
St. Georgsdagen i Trondheim 1929
Foto: Digitalt Museum
St. Georgsdagen i Trondheim 1932
Foto: Digitalt Museum

St. Georgsdagen (23. april) i Trondheim ble i flere år markert med at byens speidere marsjerte gjennom byen. Denne tradisjonen startet lenge før 2. verdenskrig (vi har ikke kilder som forteller oss når), og ble markert hvert år, med unntak av krigsårene 1940 – 45, da alt speiderarbeid var forbudt.

Opprinnelig var St. Georgsdagen bare speiderguttenes dag, speiderpikene feiret Tenkedagen 22. mars. Etter sammenslåingen av gutte- og pikeforbudet i 1987 feiret guttene og pikene begge dagene sammen, med unntak av KFUK og KFUM-speiderne som fortsatt var delt i to forbund, og fortsatte å feire hver for seg inntil disse to forbundene også ble slått sammen.

Før krigen var det en tradisjon for at premiene etter årets kretskonkurranse ble utdelt på Torvet på St. Georgsdagen. Beste patrulje i Trondheim krets fikk æren av å bære kretsens flagg i ett år, og nest beste patrulje ble tildelt kretsens banner.

Like etter krigen skrev Adresseavisen om St. Georgsdagen: Speideren er våren som kommer over landet.

Første St. Georgsdagen etter krigen marsjerte 2300 speidere fra Kalvskinnet til Domkirken. Da var guttene og pikene samlet i hvert sitt forbund, og de marsjerte hver for seg; 1000 gutter fra Norges speidergutt forbund og 700 blåspeidere (speiderpiker fra Norges Speiderpikeforbund) og 600 brunspeidere (speiderpiker i KFUK). Det var ikke plass til alle i Domkirken så KFUM-speiderne hadde sitt arrangement i Bakke kirke.

Siste markering av St. Georgsdagen med oppmarsj i Trondheim var i 1988.


Se også


Kilde