WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Sporveismuseet

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk

Sporveismuseet i Trondheim

Foto: Rune Kjenstad
Trondheims eldste sporvogn fra 1903.
Foto: Rune Kjenstad

Utover 1970-tallet ble det ved flere anledninger hugget gamle sporvogner. Det var bare et tidsspørsmål før den store samlingen med museale sporvogner i Trondheim ville være kraftig desimert. Ennå hadde de færreste sett hvilke kulturhistoriske verdier som lå i det gamle materiellet.

Lokaltrafikhistorisk Forening (LTF) i Oslo hadde blitt stiftet allerede i 1966. Foreningen hadde klart å berge noen vogner fra de store trikkemassakrene mot slutten av 60-tallet. Planene gikk ut på å bygge opp et kjørende sporveismuseum på Vinterbro utenfor Oslo fordi trikken i Oslo i skulle legges ned. Foreningen var for sent ute til å berge noen vogner fra Bergen som la ned trikken nyttårsaften 1966. Nå var man redd for at det samme skulle skje i Trondheim. LTF tok derfor et initiativ overfor Trondheim Trafikkselskap for å berge de siste klassiske toakslingene for ettertiden. Styret i TT besluttet å gi bort tre av disse og å bekoste frakt til Oslo. I flg. vedtaket skulle dessuten en annen Skabovogn (18) og boggivogn nr 6 hugges!

Det endte med at en lokal forening; Trondhjems Sporveishistoriske Forening, ble stiftet i 1979 (senere endret til det enklere Sporveishistorisk Forening, SHF). Trondheimstrikkene skulle bevares i Trondheim.

Etter en avtale med Trondheim Trafikkselskap ble vognhall Voldsminde base for foreningen og museumstrikkene. Utover 80-tallet ble stadig flere vogner fra Trondheim Sporvei og A/S Graakalbanen pusset opp og satt i drift. Dagen etter sporveisnedleggelsen den 14. juni 1988 ble samlingen flyttet til Munkvoll i tidenes største kavalkade. I alt 14 vogner var med.

Framtiden for byens sporvei så ikke særlig lys ut i 1987. Bystyret hadde vedtatt å legge ned året etter. Men politikerne ville ha en utredning om museumsaspektet. En komite anbefalte Graakalbanen som museumssporvei, og et sporveismuseum i tilknytning til anlegget Munkvoll Nord. Den forutsatte at garasjehallen der, oppført 1984 i samme stil som den gamle vognhallen fra 1924, skulle ombygges til museum/vognhall. Kommunen bevilget i 1988 kr. 120.000 til ombyggingen.

I 1990 kom Gråkallbanen i gang igjen. Museet åpnet i 1994, og har siden 1995 holdt åpent i sommermånedene. Samlingen teller 13 motorvogner og 6 tilhengere, og viser historikken til byens to sporveisselskap, Trondheim Sporvei og AS Gråkallbanen. Museet disponerer også "Gammelhallen" fra 1924 til sine samlinger, men den er ikke åpen for publikum.


Kilde

  • Rune Kjenstad

Se også

Eksterne lenker