WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Spongdal skole

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Spongdal skole
Spongdal skole, 7074 Spongdal ligger på Byneset.

Dagens skolekrets på Spongdal oppstod utfra sammenslåing av kretsen på Høyem, Gaustad, Raustan og Skjøstad. På Høyem ble bygning reist i 1863, men ble flyttet til Spongdal 1870. På Gaustad ble nytt skolehus tatt i bruk i 1864, men i 1870 flyttet også dette huset til Spongdal. Raustan skole ble oppført i 1863, og flyttet til Spongdal først 1891, og ble da sammenbygd med huset fra Spongdal. I 1891 skal det gamle skolehuset fra Røstum ha blitt flyttet til Spongdal og sammenbygd med skolehuset.

På Skjøstad ble skole oppført 1865, og senere tilbygd og påbygd. Skolen ble nedlagt og elevene overført til Spongdal 1959, mens bygningen ble revet i 1989. Så vidt vites er for øvrig alle disse bygningene nå revet.

Spongdal skole - beliggenhet

De nåværende bygningene ble oppført 1959, et spesialromsbygg i toetasjer lagt langs veien, et mellombygg med inngangsparti og et énetasjes klasseromsbygg i skrå vinkel til det førstnevnte slik at en beskyttet skolegård oppstod. Bygningen som er tegnet av arkiktekt Bjarne Borgersen, har saltak og lyst pussete fasader.

1972 stod et nytt byggetrinn for ungdomsskolen oppført, også det tegnet av arkitekt Bjarne Borgersen. Bygningen var et stort rektangulært bygg i én etasje pluss sokkel, skjønt det ble bekrevet som en toetasjes nedsenket bygning. Midt i den nokså brede huskroppen var gymsalen lagt, en fremgangsmåte som var vanlig på denne tiden, og slik at denne også stakk opp over det ellers flate taket og tok inn overlys. Etter dette ble også den ganmle skolebygningen revet. Begge anleggene var tradisjonelle klasseromsskoler.

Et senere byggetrinn ble oppført til seksårsreformen 1997, tegnet av [[Per Solem Arkitektkontor AS]]. Det var en utvidelse av de eldre klasseromsfl øyene, men bidro også til å skape en mer lukket og lun skolegård.

I februar 2012 vedtok bystyret i Trondheim å bygge ny barne- og ungdomskole på Spongdal. det skulle bygges nytt skoleanlegg, ny idrettshall og oppgradere utearealer. Da entreprenøren Teknobygg gikk konkurs i 2012 ble byggearbeidet stoppet. Dette førte til at skolen blir ferdig noe senere og åpner sommeren 2014.

Gamle Spongdal skole - revet

Eksterne lenker

Kilde

  • 1. Trondheim byleksikon
  • 2. Byantikvarens notat
  • 3. Adresseavisen 5.februar 2014