WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Skylark B - minneplakett

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Skylark B - minneplakett
Skylark B var en britisk spionsender for Secret Intelligence Service, som opererte i Trondheimsområdet under andre verdenskrig.

I forbindelse med 50-årsmarkeringen siden 2. verdenskrigs slutt, ble det i 1995 klart at også Trondheimsgruppen av NRRL ville være med å markere dette. Radioamatørene deltok aktivt under krigen i mange sammenhenger, slik var det også i Trøndelag. Gruppen besluttet derfor å hedre noen av disse ved å utplassere en minneplakett på et av de steder som ble brukt som QTH for denne ‘illegale’ virksomheten .

Det skulle ta lang tid fra beslutningen ble tatt – til selve avdukingen kunne finne sted, men lørdag 26. september 1998 var den store dagen kommet. LA8Y, Haakon foretok den høytidelige handlingen på stedet i Bymarka hvor ‘Skylark B’ hadde holdt til og sendt sine meldinger til England fra januar 1941 og fremover til arrestasjonene høsten 1941.

De som var telegrafister i Skylark B, var radioamatørene LA8Y Haakon Sørbye, LA1GA Bjørn Rørholt samt 3 fra Televerket, Einar Johansen, Bård Gunnar Hjelde og Olav Skeie, alle med tilknytning til NTH.

For å finne fram til stedet der plaketten står boltet fast til fjellet, er beliggenheten N 63 grader 25 min 56.8 sek, Ø 10 grader 14 min 23.4 sek.

Kilde

  • 1. Wikipedia
  • 2. Radioamatørene i Trondhjem

Eksterne lenker
Eksterne lenker