WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Sigrid Due

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

Sigrid Due (2.11.1867 i Trondhjem-23.9.1953) var datter av artellerikaptein Carsten Schjøtt Due og Sara Marie Nikoline Knudtzon som bodde på Lillegården. Gift i Trondhjem 19.9.1890 med Hans Georg Jacob Stang, sønn av stiftamtmann i Lister og Mandals amt, Hans Georg Jacob Stang[1]. Mor til Hans Georg Stang og Carsten Due Stang.

Hans Georg Jacob Stang (født 17. februar 1858 i Christiania, død 11. september 1907) var en norsk offiser og politiker (V). Han var Norges forsvarsminister fra 1900 til 1903. Stang ble født inn i en politisk familie, hvor hans far Jacob Stang var norsk statsminister i Stockholm i 1888-89 og stiftamtmann. Hans mor var kvinnesakskvinnen Anna Stang. Georg Stang var venstremann, unionsmotstander og republikaner. Stang satt i Befestningskommisjonen av 1899 hvor han gjorde seg bemerket ved å gå sterkt inn for å bygge ut forsvarslinjen langs Glomma, (Glommalinjen) fra Fredriksten festning i Halden til Kongsvinger og Elverum. Da han ble forsvarsminister i 1900 fikk han anledning til å følge opp dette ønsket, og han blir regnet som «grensefestningenes far». Han måtte gå av som forsvarsminister i 1903 etter at han i Stortinget hadde røpet interne uenigheter i Regjeringen, og ble etter eget ønske kommandant på Oscarsborg festning, hvor han tjenestegjorde fra 15. september 1903 til sin død i 1907. Stang er begravd på æreslunden ved Vår Frelsers Gravlund i Oslo, hvor det i 1909 ble reist en statue av ham. Den populære hurtigskytingskonkurransen Stangskytingen på Landsskytterstevnet er oppkalt etter ham.

Se også

Kilde

  • 1. Norsk biografisk leksikon. side 338