WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Selsbakk stasjon

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Selsbakk stasjon 1944.
Bilde fra Det gamle Byåsen i tekst og bilder 2001
Utsikt fra Selsbakk stasjon mot Leirfossene.
Selsbakk stasjon.
Foto: Magne Fugelsøy

Selsbakk stasjon ble opprettet som stoppested på Størenbanen i 1890 og oppgradert til stasjon i 1907. De første bygningene ble flyttet hit fra Sluppen stoppested (1864) og erstattet av nåværende i 1919. Stasjonsbygningen er en høyreist bygning tegnet av NSB's arkitektkontor (arkitektene Gudmund Hoel og Jens P. Flor). Bygningen minner om stasjonsbygningene på strekningen Engan-Støren og Raumabanen fra samme epoke.

En alle av lønn og alm er plantet langs vegen opp til stasjonsområdet. En utsiktshaug er anlagt som et element i stasjonsparken. Her er det satt ned stabbesteiner og plantet bjørk. I dag er dette området noe gjengrodd, men kan med enkle tiltak føres tilbake til fordums prakt ved en uttynning og opprydding i vegetasjonen. De eldste trærne har en størrelse som tyder på at parkanlegget ble anlagt samtidig med at stasjonen ble etablert. I tillegg finner vi yngre trær som antas å være fra 1950-tallet, den siste blomstringsperioden for parkkulturen ved NSB (overgartner Trygve Andersens periode i tidsrommet 1943-61).


Kilde

  • 1. Verneplan for jernbanens kulturminner. Jernbaneverket juli 2001

Eksterne lenker