WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Selmers Rederi

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Selmers rederi

Albregt W. Selmer etablerte Selmers Rederi i Trondheim i 1897. Historien startet med dampskipet "Grip" i 1894 som var eid av en gruppe ledet av grosserer Adolf Øien, Hans Peter Jenssen, Halvor Jenssen, Johan Daniel Lyng, direktør H. G. Jürgens og bankdirektør Andreas Berg.

Selmer var kommet til Trondheim som bestyrer av Bachke & Co`s megler-og spedisjonsforretning. Selmer ble valgt som disponent for Grip, men båten forliste få måneder senere. Det nye rederiet stod klart i 1912 under navnet Det Selmerske rederi. Av forsikringspengene ble "Ivanhoe" innkjøpt. Adolf Øien og Andreas Berg kom inn i styret. Båtdriften ga god avkastning og skipene D/S Rebekka, D/S Rowena, Prima og Cederic ble innkjøpt. Nye aksjonærer kom til, og Selmer ble en av de beste kundene til TMV - Trondhjems mekaniske Værksted.

Selmers rederi ekspanderte i et voksende marked. Skipene gikk på Norsjøfart, i Østersjøen, til Arkangelsk og Sibir.

Etter Selmers død av tyfus i 1910 fortsatte rederiet i hans navn med Gustav Stene som disponent. Skipene i rederiet hadde til nå vært enkeltrederier, mens målet hadde vært å samle skipene i ett rederi.

Det nye selskapet ble etablert i 1912 under navnet Det Selmerske rederi. Rederiet hadde kontor i Knudtzongården i Kjøpmannsgata 44 fra 1914. Selmer ble hedret ved at det hang et portrett av ham i alle skip i rederiet, mens Adolf Øien ble hedret ved at rederiets merke var en Ø i skorsteinen.

I 1913 satt Erling Schelbred Isachsen i direktørstolen i rederiet.

Samme år ble Albrigt Selmer og Locksley II innkjøpt, og året etter fulgte Mirjam. Overskuddene på grunn av høye rater under 1. verdenskrig ble store. Men på slutten av krigen snudde lykken og flere av Selmers båter ble senket.
D/S CEDERIC (JSLH) senket 5.10.1916.
D/S IVANHOE senket 1.11.1916.
D/S WILFRED‎ senket 15. mars 1917.
D/S GURTH senket 6.5.1917
D/S CEDERIC (MCPD) senket 13.6.1917
D/S BALDWIN senket 25.7.1917.
D/S LOCKSLEY senket 26.7.1917.

Fraktmarkedet kollapset i 1920, og rederiet ble lagt ned i 1927.

Kilde

  • Terje Bratberg: Adolf øien. Museumsforlaget 2018
  • Pål Tondstad Sandvik: Trondheims glemte storrederi? Selmers Rederi 1897-1927. Artikkel i Trondheim Havn i 100 år