WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Selik Elieser Mahler

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Selik Elieser Mahler

Selik Elieser Mahler (3.11.1923 i Trondheim, deportert, død 1.12.1943 i Auschwitz), sønn av byselger Simon Mahler (1886 i Saldas Lettland, deportert, død 1.12.1942 i Auschwitz) og Malke Rakel Leiman (2.4.1896 i Snadova, Polen, deportert, død 3.3.1943 i Auschwitz).

4 søsken. Søsteren Mina Mahler (18.8.1927, deportert, død 3.3.1943 i Auschwitz). Søsteren Sara Bella Mahler (13.1.1918-), gift Uthaug, og Salomon Hirch Mahler greide å rømme til Sverige.

Sitat fra Våre Falne:

Selik var født i Trondheim. Faren kom fra Latvia (Lettland), mora fra Polen. Selik ble arrestert mens han var på skolen under jødeforfølgelsene i byen 26. oktober 1942. Først satt han i Vollan kretsfengsel. 3. november ble han sammen med den fire år yngre søstera, Mina, broren Abraham (gikk på skole i Volda), og foreldrene Simon og Malke, sendt til Berg konsentrasjonsleir, deretter til Bredtveit fengsel. Etter arrestasjonen ble familiens eiendeler solgt på tvangsauksjon. 26. nov 1942 ble familien deportert fra Oslo til Auschwitz med dampskipet Donau, som denne dagen hadde om bord 532 jøder fra hele landet. Bortsett fra søsteren Sara, som var gift med en nordmann, og broren Salomon, som klarte å rømme til Sverige over Selbu, ble hele familien drept i Auschwitz i mars 1943.

- Jødisk museum i Trondheim har oppbevart to brev fra Selik. Det ene er til kjæresten, Carey, det andre til klassen. Det siste går slik: “Hei på dere folk i 2a! Jeg lever da ennå, ahasverus, den evige jøde ved dere. Dere får leve alle så godt, og så må dere ikke gjøre skam på 2a. Dere må bli den beste klassen som noensinne har gått på Handelsgym.. Engang vil jeg komme tilbake, i en eller annen form, for å kontrollere om alt går bra, og nåde den som ikke har gjort sin plikt mot klassen. Hils lærerne fra meg. Spesielt Backer, Mina Lousborg og Seim. En spesiell hilsen til Staven, Kirsti og Kristin Johanne og Solveig Sjerne. Lev vel! Hilsen Selik.”


Se også

Kilde

(Oversikten er utarbeidet av Per Mehus. Versjon pr. 10. sep.2014)