WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Samferdsel i Østbyen

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

Samferdsel i Østbyen

Tog

Siden Nordlandsbanen ble åpnet den 22. juli i 1882 har Østbyen hatt en rivende utvikling av sine komunikasjoner. Det startet med tog, så kom det hesteomnibuss med hest og firehjulsvogn om sommeren og meier om vinteren. Siden kom det trikk og buss og i dag er metrobuss og andre moderne busser både på strøm og gass. Togtilbudet har til stadighet blitt utvidet og i dag har bydelen 3 stoppesteder på Trønderbanen. Disse er er Lademoen jernbanestasjon, Lilleby holdeplass, Leangen stasjon og Rotvoll stasjon. Trønderbanen kjøres i dag (2022) av selskapet SJ NORD

Omnibus

I 1893 startet Trondhjems Omnibus Aktieselskap med omnibusser trukket av hester opp mellom Ilevollen og Voldsminde hvor det var oppført staller, men så kom det elektrisk sporvei, og da måtte selskapet legge ned virksomheten.

Trikken

Så kom trikken og den første kjørte gjennom gatene i 1901 på linjen Ilevolden - Lademoen. Den første vognhallen ble bygget og tatt i bruk i Hospitalsløkkan. I 1923 ble bygget vognhall og verksted på Dalsenget. Linjenettet ble senere utvidet, men etter en lang strid i bystyret ble det så besluttet å legge ned trikken i 1988.

Buss

Etter at trikken ble nedlagt og befolkningen økte så ble det besluttet å opprette et busselskap for hele fylket. I 2019 så AtB dagens lys. I dag har bydelen direkte tilknyttning flere ganger i tidmen både med buss og tog til Tronheim lufthavn Værnes. Trafikknutepunktet Leangen/Sirkus Shopping har samband både med Trønderbanen både nordover og sørover og AtB sitt rutenett i alle retninger. Bussholdeplassen rett utenfor senteret heter Strindheim. Flybussen stopper her. Holdeplassene heter Strindheim 1, Strindheim 2, Strindheim 3 og Strindheim 4. For busstider se AtBs hjemmeside Det er daglig 1400 avganger fra holdeplassene på Sirkus Shopping. Du kan ta buss: 1 – 2 – 10 – 12 – 13 – 14 – 15 – 20 – 25 – 70 – 79