WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Rottenikken

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Rottenikken
Rottenikken - Rolf Erling Knudsen (1916 - 1976) kom fra Skien. I en periode var han innlagt ved Reitgjerdet sykehus. I mai 1953 rømte han og ble påtruffet ved Skivevollen ved Jonsvatnet.

Han opptrådte i Lardal og i andre Vestfold-bygder, men ble landskjent for sin aktivitet i Sandsvær under krigen. Da han herjet som verst, drev han med både tjuvslakting, kidnapping og våpenlek og ga ordre til «sine femti menn i skogkanten» og opptrådte både som motstandsmann og engelsk sabotør.

I oktober 1943 ble han arrestert i Ramnes i Vestfold siktet for tjuvslakting. Han hadde da ti fengselsopphold bak seg i løpet av de siste tolv åra. Han rømte fra Opstad leir i mai 1944. Han fortsatte snart aktivitetene, og en bonde fra Sem i Vestfold som han brakte med seg som gissel, døde av et knivstikk 30. august 1944. Rottenikken kom seg sammen med en kvinne helt over til de indre Vesttlandsbygdene og besøkte også blant annet Rollag.

I 1944 ble han arrestert, men rømte igjen og det forårsaket en storstilet jakt over hele østlandsområdet, hvor såvel såkalte «gode nordmenn» som NS-myndighetene samarbeidet om å fakke ham. Han ble igjen arrestert i Hedalen i november 1944. Tyskerne ville gjøre kort prosess, stille Rottenikken for krigsrett og få ham dømt og skutt. Statspolitisjef Jonas Lie og justisminister Sverre Riisnæs ventet bare på formaliteter, men saken ble forpurret og utsatt av fengselslegene, Kristensen og Jon Leikvam.

I 1946 ble han dømt til 18 års fengsel og åtte års sikring for drap på en bonde fra Telemark. I mai 1953 rømte han fra Reitgjerdet sykehus i Trondheim og var igjen på flukt i Sør-Trøndelag og Gauldalen til han ble tatt ved Aursunden. I 1955 ble saken gjenopptatt. Da det ble konkludert med at bonden hadde begått selvmord, ble Knudsen frikjent, og avisene mistet interesse for saken.

De siste tyve år av sitt liv levde han et vagabond-liv på farten. Rolf Erling Knudsen døde julaften 1976, og han er gravlagt på Undersbo kirkegård i Larvik. Saken om Rottenikken fikk stor oppmerksomhet i avisene høsten 1944, og skikkelsen ble av mange tillagt de verste forbytelser. Flere, særlig barn og folk i de berørte bygdene, var derfor redde for ham. Kallenavnet skal for øvrig ha oppstått som avisenes forskjønnende omskrivning av Rottepikken, et tilnavn han fikk under fengselsoppholdet i 1943. Historien om Rottenikken er ellers særlig knyttet til Vestfold og Tønsberg der rettsaken mot ham ble ført.

På slutten av krigen var han under oppsyn av lokale hjemmefrontkarer i Valdres da de var redd han kunne finne basene de hadde inne i Vassfaret. En av dem fikk derfor tildelt oppgaven å skyte han om han beveget seg inn i området. Det var kjent at han ønsket seg inn i området for å fiske. Etter en tid valgte hjemmefrontmannen å stjele fiskeutstyret, og det ble aldri noen fisketur til Vassfaret. Hjemmefrontmannen ble mange år senere hans nabo.

Avisintervju med Rolf Erling Knudsen

Kilde

  • 1. Kåre Hugås. Årbok 2003 Njardarholl.
  • 2. Adresseavisen
  • 3. Wikipedia


Eksterne lenker