WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Rosendal - kulturens tempel

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Strinda den gang da
Rosendal - kulturens tempel
Rosendal - kulturens tempel
Årbok for
Strinda historielag
2014
Sidetall 14
Forfatter Jan Nordstrand
Overskrift Rosendal - kulturens tempel
3 stikkord kino
teater
Innherredsveien

Historien om Rosendal - kulturens tempel ble beskrevet av Jan Nordstrand i en artikkel i Årboka Strinda den gang da for Strinda historielag 2014.

Aksjeselskapet Rosendal ble stiftet 20. februar 1920. Film og teaterhuset Rosendal kino ble åpnet 23. januar 1921. Det ligger på Rosendal. Arkitekt var Erik Waldemar Glosimodt som omkom året før ved åpningen av Dovrebanen.

Første film som ble vist var "Kaksen paa Øverland". Senere kom de kjente filmene i serien "Hopalong Cassidy" , "Roy Rogers" og "Helan og Halvan". Kultfiguren Eddie Constatine og Eddievalen ble en publikumssuksess uten like.

I 1957 ble kinoen stengt i et halvt år. Det ble da satt inn bredt lerret for Cinemascope-format, men betydelige endringer inne i salen var også foretatt. I 1969 ble galleriet fjernet. Trondheim Opera kom til Rosendal i 1985.

Besøkstallet gikk nedover og 2. desember 1986 var det slutt. John Wayne, Dean Martin og Ricky Nelson var de siste som red ut mot solnedgangen på Rosendals lerret.

Trondheim Filmklubb flyttet inn på galleriet. Cinemateket ble etablert i 1993, og flyttet sammen med filmklubben. Rosendalpuben så dagens lys i 1989 og ble drevet til 1. juli 2008.

Artikkelen er på 14 sider.

10 bilder og 8 illustrasjoner er gjengitt i artikkelen.

Ønsker du å bestille årboka? Gå da til: [1]