WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Rorbuene på Lyngsnesholmen

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over Lyngsnesholmen
Utsikt fra Nakken mot Lyngsnesholmen
Luftfoto Fjellanger/Widerøe over Sør-Gjeslingan 1961.
Lyngsnesbua 2016.

Lyngsnesholmen er en av holmene i Sør-Gjæslingan i Vikna. Lyngsnesholmen er nå forbundet med Nakken g Flatholmen med molo.

Otterøy Historielag i 1993 utarbeidet en historikk der også rorbuene i fiskeværet er gitt en beskrivelse.

Rorbuene er gitt et nummer, og eierne er oppført med deres hjemsted samt tidspunkt for oppføring av bebyggelsen. De fleste rorbuene var privateide og konstruert på brukernes hjemsted, der ble de demontert og fraktet til Sør-Gjeslingan der de så ble satt opp med tillatelse fra væreieren. Da de rike fiskeriene ble avsluttet i mellomkrigstiden ble mange buer demontert og fraktet bort. Da væreieren gikk konkurs på tidlig 1970-tall, ble det iverksatt opprydding i øyværet. Som følge av dette ble antallet gjenstående buer sterkt redusert, da bare væreierens egne buer (med få unntak) kom til å bli stående igjen.

Rorbuer i Sør-Gjeslingan oppført 1855-1935

Se også

Kilder