WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Refleksjoner

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Refleksjoner. Foto: Jan Habberstad 2013.
Refleksjoner - reflexions, skulptur i MuseumsparkenKalvskinnet i Trondheim.

Skulpturen REFLEXIONS ble avduket av HM Kong Harald på Høytidsdagen til DKNVS den 12. mars 2010. I denne forbindelse ble Museumsparken, etter renovering, høytidelig gjenåpnet samme dag. Snøen lavet ned, men kongen kom og foto ble tatt.

I forbindelse med Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab (DKNVS) sitt 250 års jubileum i 2010, ville selskapet gjerne hedre sine tre grunnleggere i form av et kunstverk som ble avduket på Høytidsdagen i 2010. Det ble derfor utlyst en nordisk utsmykkingskonkurranse. Kunstverket ”REFLEXIONS”, utarbeidet av kunstnerene Mats Olofgörs og Torbjörn Johansson ble kåret til vinner, offentliggjort 18. november 2008.

Skulpturen REFLEXIONS har en takkrans, som i likhet med Pantheon er åpen opp mot himmelen. I sitt sentrum har skulpturen en speilblank sfære, en speilkule, som reflekterer dette indre rommet, en indre verden. Samtidig tar speilkulen ned og fanger et bilde av himmelen. To verdener, to rom – et indre og et ytre som er åpne og transparente mot hverandre. Skulpturen har et uttrykk som forandres både om dagen, om natten og etter årstidene. Med sin lysthuslignende form knytter skulpturen også an til den tid da DKNVS ble grunnlagt. I slutten av 1700-tallet hadde lysthusene en blomstringstid. Opplysningstidens overbevisning om vitenskapens evne til å gagne menneskeheten blir igjen aktuell.

Når det er mørkt blir lyset i REFLEXIONS farget. Fargen er bestemt av temperaturen klokken 12 tidligere på dagen sammenliknet med gjennomsnittstemperaturen i byen på 1760-tallet på samme dato, ut fra målingene til Johan Daniel Berlin. (G1760 = gjennomsnittstemperaturen for samme dato på 1760-tallet.)

FIOLETT: Dagens temperatur er mer enn 7° kaldere enn G1760
BLÅ: Dagens temperatur er 4° – 7° kaldere enn G1760
GRØNN: Dagens temperatur er 1° – 4° kaldere enn G1760
HVIT: Dagens temperatur er mellom 1° kaldere til 1° varmare G1760
GUL: Dagens temperatur er 1° – 4° varmere enn G1760
ORANGE: Dagens temperatur er 4° – 7° varmere enn G1760
RØD: Dagens temperatur er mer enn 7° varmere enn G1760


Kunstnerne:
Mats Olofgörs er skulptør og lysdesigner. Han arbeider ofte innen et grenseland mellom kunst og arkitektur. Han er utdannet på Kunstfack i Stockholm. Hans verker finnes på flere offentlige plasser som Karolinska Sjukhuset, Umeå Universitet og Södra Station i Stockholm. Han har også hatt flere utstillinger, deriblant på Stockholm Art Fair.

Torbjörn Johansson er kunstner, arkitekt og lystekniker. Han arbeider med lysprojeksjoner og suggestive rominstallasjoner der lys og farge er jevnstilte aktører. Han er utdannet på Konsthögskolan i Stockholm og har hatt flere separatutstillinger, bl. a på den svenske ambassaden i Tokyo og Danske Kulturministeriets utstillingshus for samtidskunst, samt flere private gallerier.

Kilde

  • 1. DKNVS


Eksterne lenker