WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Ranheim kapell

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Ranheim kapell

Ranheim kapell ble oppført i 1897-98, og ble innviet 20. april 1898 av biskop Johannes Skaar.

Kapellet var oppført i drakestil, det var ei langkirke av laftet tømmer, oppført på grunnmurer av gråstein. Veggene var utvendig klett med flatt, beiset, liggende panel og hadde markerte strekkfisker og hjørnekasser.

Det lå ca. 60 m nord for Ranheim Jernbanestasjon, og var bygd på tomt av gården Ranheim Nedre.

Skipet var 18,4 m langt og 13,2 m bredt, hadde et 8 m bredt midtskip og to lavere, 2,6 m brede sideskip. I vestre del av skipet var det en 2,9 m lang og 6,2 m bred tårnfot. Den inneholdt forhall til kirkerommet og var flankert av to 3,0 m lange og 3,2 m brede siderom.

Foran hovedinngangen hadde skipets vestvegg et åpent bislag med «dreiede stolper» og gjennombrutt brystning. Koret var 4,2 m langt og 6,8 m bredt og flankert av lavere, 2,6 m lange og 3,7 m brede sakristier. De ble forbundet av en svalgang av bindingsverk med «dreiede stolper», gjennombrutte brystninger og rundbueåpninger. Sideskipenes langvegger hadde en rafthøyde på 3,2 m, mens midtskipets langvegger var 7,2 m og korets langvegger 6,4 m høye.

Kapellet hadde 350 sitteplasser, arkitekt var Karl Norum og snekkermester var Martin Esp.

Ranheim kapell brant ned 26. januar 1932 etter et kraftig lynnedslag.


Se også

Kilde


Litteratur

  • Årbok 2004, Ranheim Bydels Museums Historielag