WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Ragnar Storm-Larsen

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Ragnar Storm-Larsen

Flyver Ragnar Storm-Larsen, født 2. desember 1920 i Oslo, død 2. oktober 1948, var sønn av kontorsjef Lauritz Larsen (1884-1954) og Ingrid Bolstad (1890-). Gift 1941 med Lois Bailey (21.1921 i Canada-). Barn: Ragnar Storm-Larsen (27.3.1947-) og Ingrid (27.11.1948-).

Ragnar Storm-Larsen tok eksamen artium ved. Han ble utdannet som flyver i Camp Little Norway i Canada 1944. Flyver i Luftforsvaret til 1946, i DNL fra 1946 til sin død. Omkom ved flyulykke i Hommelvik i oktober 1948.

«Bukken Bruse»-ulykken var en flyulykke som skjedde den 2. oktober 1948 ved Hommelvik sjøflyhavn i Trondheimsfjorden og som kostet 19 mennesker livet. Flyet var et norskregistrert firemotors sjøfly av typen Short Sandringham V (reg. LN-IAW) med navnet «Bukken Bruse» og tilhørte Det Norske Luftfartselskap (DNL) og ble brukt i den flyvende hurtigrute.

Flyet var på vei fra Fornebu til Hommelvik ved Trondheim med 38 passasjerer og en besetning på syv, ledet av DNLs sjefsflyger John Strandrud. Da flyet skulle lande i Hommelvika ved Trondheimsfjorden var været dårlig. Styrbord (høyre) pongtong traff sjøen så kraftig at den knakk. Flyet hellet over til styrbord (høyre) side og styrbord (høyre) vinge traff vannet. Deretter tippet flyet over og nesen ble ødelagt i det kraftige sammenstøtet med vannet og én flyvertinne ble drept umiddelbart. Den forreste delen av flyet ble raskt fylt med vann.

Av de totalt 45 ombord døde 16 av passasjerene og tre av besetningen. Blant de omkomne var ordfører i Tromsøysund kommune Alfred Hansen. De av passasjerene som ikke druknet var de som satt lengst akter i flyets røykeavdeling, deriblant den kjente filosofen og samfunns­kritikeren Bertrand Russell (1872 – 1970), som skulle til Trondheim og holde foredrag i Studentersamfundet.

Om besetning og omkomne;

Av de 45 om bord omkom 19 i ulykken, hvorav 3 tilhørte besetningen. 9 ble skadet. Ved siden av kapteinen bestod besetningen for øvrig av: annenflyger Ragnar Storm Larsen (omkom), navigatør Anders Kirkhus, maskinist Trygve Rørstad, ekspeditør Ivar Gunnar Bakke (omkom), flyvertinne Inger Marie Samulsen (omkom) og telegrafist Johnny Silberg –som var sjeftelegrafist i DNL. Dessuten omkom en annen ansatt i DNL, nemlig trafikkassistent Klaus Pleym Pedersen –som var med flyet fra Oslo til sin jobb ved DNL i Hommelvika. Alle de 19 omkomne, unntatt en –ble funnet. Det var ordfører Alfred Hansen, Tromsøysund

To av de omkomne var søstre. Det var fru Huldborg Gjerde, bosatt i Trondheim og fru Gudlaug Western, bosatt i Oslo. Begge to hadde med hvert sitt lite barn –som også omkom. Fru Western hadde nylig mistet sin mann, og skulle være med til Trondheim for å ordne med flytting –da hun hadde tenkt å slå seg ned i Valsøyfjord. I tillegg til disse to mødrene med babyer, var det en annen mor, fru Tanke fra Trømsø –som også omkom sammen med sin lille baby. Professor Henry Ingeberg omkom.


Se også

Kilder

  • Tryggve Juul Møller. Studentene fra 1940. Oslo 1965.
  • Gravminner i Norge


Eksterne lenker