WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Polsmohulen

Fra WikiStrinda
(Omdirigert fra Polsmohula)
Hopp til: Navigasjon, søk
Den vestre inngangen til Polsmohulen.
Foto: Jan Habberstad
Polsmohulen inngang med mur.
Foto: Kystfort.com
Polsmohulen ligger øst for Østmarkbukta. Følger man en sti ned fra Ladestien finner man inngangen til bunkeren som ble sprengt ut av tyskerne - eller mer korrekt av en norsk entreprenør som arbeidet for tyskerne - under andre verdenskrig.

Stien leder ned til det vestre innslaget som ikke er avstengt - bunkeren er vurdert som sikker nok til at den kan stå åpen. Den blir derfor jevnlig besøkt av skoleklasser og andre nysgjerrige, og barn i området har helt sikkert brukt den halvferdige bunkeren til lek helt siden den ble tilgjengelig ved krigens slutt.

Bunkeren strekker seg ca. 100 meter innover i fjellet og er en del av de omfattende og tallrike militære anleggene som ble anlagt av tyskerne på Ladehalvøya og videre innover mot Være. Den ytterste delen er formet som en gang eller tunnel, men etter hvert kommer man inn i en større hall. Anlegget ble slik det står brukt som depot for mat og ammunisjon, og er dessuten på tyske kart anført som tilfluktsrom.

Ettersom bunkeren ikke er ferdig kan det godt tenkes at den med tiden, og i fullført stand, skulle brukes til andre formål. De som ønsker å besøke bunkeren bør ha med seg lys (hodelykt eller lommelykt), for man skal ikke så langt innover før det blir mørkt og vanskelig å ta seg frem.


Litteratur

  • Karl H. Brox og Øivind Leren «Langs Ladestien fra Ladehammeren til Være»
  • Artikkel av Mads A. Holmvik - Bydelsavisa Strinda nr. 1 - 2009

Kilde

  • Karl H. Brox og Øivind Leren «Langs Ladestien fra Ladehammeren til Være»