WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Petter A. Stordalen

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Petter Anker Stordalen

Petter Anker Stordalen (født 29. november 1962 i Porsgrunn) er en norsk hotelleier, eiendomsutvikler, investor og kunstsamler. Stordalen har ett års utdannelse fra Norsk Kjøpmannsinstitutt, ett år på Varehandelens høyskole og ett år på Norges Markedsføringshøyskole.

Stordalen eier Home Invest, et investeringsselskap. Kjernevirksomheten er tjenesteyting, med vekt på hotelldrift, eiendom og kapitalforvaltning. Home Invest består i dag av Nordic Choice Hotels, Home Properties og Home Capital.

Petter Stordalen er blant Norges rikeste personer, og ble i 2008 listet med en formue på 9,3 milliarder kroner.Stordalen er gift med Gunhild A. Stordalen.

Stordalen er sønn av tidligere norgesmester i bryting, Knut Anker Stordalen og vokste opp i Porsgrunn. Han startet sin karriere som jordbærselger på Porsgrunn torg, i forbindelse med farens dagligvarebutikk. I 1974 ble han kåret til Norges beste jordbærselger i Porsgrunn Dagblad. Historien bak er blitt kjent som «jordbærfilosofien».

I 1987 ble Stordalen ansatt som Norges yngste senterleder ved City Syd i Trondheim. Han var 24 år. I 1992 gikk han inn som en av eierne i Steen & Strøm og fungerte som viseadministrerende direktør. Da det ble brudd med makker og medeier Stein Erik Hagen i 1996, kjøpte Stordalen seg opp i Choice Hotels Scandinavia.

I løpet av 10 år vokste Choice til å bli Skandinavias største hotellkjede. 31. desember 2010 byttet kjeden navn fra Choice Hotels Scandinavia AS til Nordic Choice Hotels. Choice har i dag 172 hoteller i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Estland og Latvia, 9200 ansatte og består av seks kjedenavn: Comfort, Clarion, Clarion Collection, Quality, Quality resort og Nordic Hotels. I tillegg kommer hotellene innen konseptet Nordic Resort som Yasuragi Hasseludden Hotel i Stockholm, Aaronsborg Hotel i Bålsta, Farris Bad i Larvik, Copperhill Mountain Lodge i Åre, Stenungsbaden Yacht Club i Stenungsund og Selma Spa i Sunne.

Stordalen var styreleder i Nordic Choice Hotels 1996–1999, konsernsjef 1999–2006 og atter styreleder fra 2006.

I 2010 ble samtlige Choice hoteller i Norden miljøsertifisert etter ISO 14001, en internasjonal standard for bedrifter som vil bygge opp et miljøstyringssystem. 27. april 2012 åpnet Clarion hotellBrattøra i Trondheim.

Stordalen har en av de største private kunstsamlingene i Norge. Samlingen inneholder malerier av Julian Opie, Alex Katz, Franz West, Andy Warhol med flere. Fotografier av blant annet Tom Sandberg, Mette Tronvoll og Axel Hütte. Samlingens verdi er anslått til 200 millioner kroner.

Stordalen eier Pausvillaen i Christian Benneches vei 6 på Bygdøy, der han bor. Huset i en blanding av nybarokk og jugendstil ble oppført i 1907 for stålgrosserer Ole Paus og er kanskje mest kjent for å ha blitt brukt som sommerresidens av Josef Terboven under krigen. Han har gjennomført store oppussingsarbeider på eiendommen og tilbakeført den til original tilstand. Han kjøpte også tilbake den ene naboeiendommen, som ble frasolgt på 1970-tallet.


Kilde

  • 1.Wikipedia

Eksterne lenker