WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Persaunet leir

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Inngang til Persaunet leir
Foto: Jan Habberstad
Persaunet leir ligger i nord-østlige Trondheim, ikke langt fra Tyholt. Leiren ble konstruert av tyske styrker under andre verdenskrig som forlegning til ubåtmannskaper i fra 13. ubåt-flotilje ved Dorabunkerene.

I juli 1943 ble 13. Unterseeboots-Flottille, under kommando av Fregartenkapitan Rolf Ruggeberg satt opp i Trondheim. Flotiljen, som etter hvert opprettet standkvarter på Persaunet, fikk i løpet av krigen kommando over til sammen 55 ubåter i kortere og lengre tidsrom, alle av den atlanterhavsgående type "VII C" . Hver av båtene hadde en besetning på 45-52 mann, og hvert av husene på Persaunet rommet en ubåtbesetning når båten la til land. Flotiljen hadde kun administrasjons- og personalansvar, og båtene var operativt underlagt den enkelte "Fuhrer der Unterseeboore" som der etter hvert ble to av i Norge; "F.d.U. Wesr" i Bergen, og "F.d.U. Nordmeer" i Narvik. Normalt opererte båtene fra Trondheimsflotiljen i Nordishavet, og så langt østover som til Karahavet. Viktigste mål var Murmansk-konvoiene som frakter livsviktig tonnasje for de allierte til Sovjet. Værforholdene var tøffe, og slitasjen på mannskap og fartøyer var stor. Dette nødvendiggjorde godt vedlikehold, noe som kun til en viss grad kunne gjennomføres nordpå. Dette nødvendiggjorde ar fartøyene måtte gå til Trondheim for å gjennomføre større ettersyn, samt for å gjennomføre permisjoner for mannskaper.


Etter krigen ble leiren overtatt av den norske marine og har i senere tid tjenestegjort som standkvarter for Sør-Trøndelag Regiment.

Leiren er nå nedlagt og har blitt gjort om til boligområde, samt område for barnehage.

Vertikalfoto 1947 Norge i bilder

Vertikalfotoet over Persaunet leir fra 1947 viser U-formen på veien i søndre del. Dagens veisystem lagt oppå.

Se også

Kilde

  • 1. Knut Sivertsen. Trondheim i sjøkrigens tegn. Trondheim havn 1940-1945.
  • 2. Bjørn Bruland. Undervannsbåtvåpenet og Persaunet Leir. Årbok 2005 Strinda-den gang da.


Eksterne lenker