WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Persaunet barnehage

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Persaunet barnehage. Foto Jan Habberstad 2021

Persaunet barnehage ligger ved Persaunet sykehjem, ikke så langt fra Kuhaugen. Barnehagen holder til i et stort, gammelt hus som tidligere var benyttet som mannskapsforlegning for tyske ubåtstyrker under 2. verdenskrig. Etter krigen, på 50- og 60-tallet ble bygget benyttet til legekontor med lege og sykesøster som jobba for militæret.

Erik Stenvik forteller;

Persaunet leir ble etablert av tyskerne under andre verdenskrig på 20 dekar av Persaune gård og 160 dekar av Bromstad for å huse mannskaper på ubåtene som hadde Dora som base.

Kasernene der holdt mye høgere standard enn brakkene som vanlige soldater og krigsfanger måtte ta til takke med, og ble (i likhet med offisersboligene på nedre Charlottenlund) bygd av norske entreprenører og håndtverkere i en stil som skulle likne «den Trondhjemske firmannsboligen» for at de skulle gå mest mulig i ett med omgivende bebyggelse. Dette var ment som kamuflasje ved luftangrep, på samme måte som når tyskernes anlegg på Øysand skulle likne gårdstun med hvite og røde bygninger.

Her er det en stor utelekeplass med mange bjørketrær og egen lavvo. I nærmiljøet er det flere grønne områder som de kan benytte. Alle barn har en fast turdag i uka. Ellers de bl.a. grupper med sirkus, dans, drama, gym og språkstimulerende aktiviteter.

Etter en totalrenovering flyttet barna i 2008 inn i nyoppusset barnehage, både inn-og utvendig. Lokalene har blitt lyse og fine, med utbredt bruk av glass og god belysning. Inneklimaet er forbedret i form av nytt og moderne lufteanlegg. Lyddempende byggematerialer har gjort at akustikken er meget godt ivaretatt.

Det er til sammen 4 avdelinger. På Drivstua og Baldershagen har hver plass til 16 barn i alderen 0-3 år. På Kuhaugen og Tårnet, er det til sammen 47 barn i alderen 3-6 år. På hver avdeling jobber det minst 4 voksne. En førskolelærer, en barnevernspedagog eller førskolelærer og 2 assistenter / barne ungdomsarbeider.

Eli Solanas Svendsen forteller;

Sykestua fortsatte driften helt fram til 70-tallet. I andre etasje var det kjøkken og pasientrom. De fleste var langtidspasienter - militære høyt oppe i alder. Oversøster Erna og et par andre sykesøstre bodde til høyre i første etasje. Til venstre i første etasje var det legekontor, en liten operasjonssal, røntgenrom og fysioterapeut. Min mor Synøve Moxnes Braaten jobbet der som fysioterapeut i nærmere 20år, - og der møtte hun også sin mann major Kristian Braaten..

Eksterne lenker