WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Peder Daniel Hofflund

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Peder Daniel Hofflund

Arkitekt Peder Daniel Hofflund (18. september 1897 i Trondheim - 8. februar 1967 i Oslo) var sønn av arkitekt Alf Hofflund og Astrid J. Strømsem.

Gift 1930 med Dagmar Horn.

Examen artium 1915; Norges Tekniske Høyskole, Arkitektavdelingen 1915-19. Etter utdannelsen var han assistent på forskjellige arkitektkontorer i Kristiania. 1919-1925, men startet egen praksis 1925. Gjennom farens restaureringsoppgaver ved Trondheim domkirke, var han sterkt knyttet til Trondheim, hvor han også løste to av sine mest betydelige byggeoppgaver som arkitekt, nemlig Kunstforeningens galleribygning og utvidelsen av Telegrafbygningen.

Peder Daniel Hofflund vant en rekke premier og innkjøp i arkitektkonkurranser: Deichmanske bibliotek i Oslo, Elverum folkehøgskole, Studentersamfundet i Trondheim, Folketeateret og Østkantbadet i Oslo.

Depresjonen i mellomkrigstiden gjorde det imidlertid vanskelig å få byggearbeider i gang. Som privatarkitekt oppførte han en del forretningsbygg, boligbygg og villaer i Oslo og Aker. Disse bygninger ble utført i en moderat funksjonalisme. Det mest markerte eksempel er den fritt beliggende forretningsgård, Sørkedalsveien 81 med restaurant Bakkekroen i annen etasje.

Som Byarkitekt i Oslo fra 1945 kom hans virksomhet til å prege beslutningene i byens offentlige byggevirksomhet, særlig skoleanleggene. Han tok også betydelig del i restaureringen av Gamle Akers kirke og Trefoldighetskirken. I årene 1945–47 og 1951–67 var han byarkitekt i Oslo


Eksterne lenker