WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Paul Hjelm-Hansen

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Ordfører Fabian Stang hilste på den eneste gjenlevende av dem som flyttet inn i Det engelske kvarter i 1912, Stein Grieg-Halvorsen (102). Til høyre: Paul Hjelm-Hansen (100). (Foto: Fredrik Eckhoff)
Dødsannonse Hjelm Hansen.jpg

Sorenskriver Paul Hjelm-Hansen (født 25. oktober 1912 i Kristiania, død 19. april 2016 i Trondheim) var sønn av Honoratus Paul Hjelm-Hansen og Elisabeth Kathrine Theodora Kiær.

Paul Hjelm-Hansen var utdannet offiser og jurist. Gift med Ingeborg Wenche Marie Bachke (28.3.1918 i Trondheim - 17.3.1979), datter av Arild Huitfeldt Bachke. Barn:

  • Paul Emil Hjelm-Hansen (1962-)
  • Halvor Fredrik Hjelm-Hansen (1962-)

Han var blant annet dommer ved Trondheim byrett (1949-70) og sorenskriver i Midt-Trøndelag (1970-82).

Han bodde sin første leveår i Det engelske kvarter i Halvdan Svartes gate, Madserud i Oslo. Han tok examen artium i 1931 og begynte deretter på Krigsskolen. Hjelm-Hansen ble vernepliktig offiser, kaptein og til slutt kompanisjef.

Paul Hjelm-Hansen ble cand.jur. i 1938.

Han arbeidet først som advokatfullmektig i Oslo og dernest som dommerfullmektig i Kragerø. Etter krigen ble han statsadvokat i Buskerud og Oppland, ei stilling han hadde til 1948.

Resten av yrkeslivet var han i Trøndelag, først som byrettsdommer og til slutt som sorenskriver.

Paul Hjelm-Hansen er tildelt Deltakermedaljen med rosett for sin innsats ved felttoget i aprildagene 1940 og seinere i hjemmestyrkene.

Hjelm-Hansen var i 1951 sekretær for Stortingets justiskomité. Han var også formann i Trondheim skjønnskommisjon for byggesaker og for den faste tekniske voldgiftsretten for Møre, Trøndelag og Nord-Norge.

Se også

Kilde

  • 1. Lokalhistoriewiki