WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Parkgården

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Parkgården.
Tegning: Leif Otto Furseth

Parkgården (Vår Frue gate 4) ble bygget opp etter den store bybrannen i 1681. Tidligere lå det også en gård omtrent på samme sted som der Vår Frue gate 4 ligger i dag.

Før bybrannen lå torget i Trondheim mellom Kjøpmannsgata i sør og St. Jørgensveita i vest. Dette betyr at gården som lå der Parkgården nå ligger, den gangen lå ut mot torget i Trondheim eller i nærheten av det.

Etter bybrannen i 1681 ble det bygget opp en ny gård på tomten til den gamle. Også denne gården brant ned etter en ny bybrann i 1785.

Den eldste delen av Parkgården (den sørlige delen av vestfløyen) ble satt opp like etter den siste bybrannen og er den delen av gården som vender ut mot St. Jørgensveita.

Parkgården har gjennom årene huset både pikeskole, befalskoleforening, dampsjokoladefabrikk, konditori, kafeteria og italiensk restaurant.

Under Parkgården finnes en hvelvkjeller som stammer helt tilbake til 1600-tallet. Hvelvkjelleren utgjør den eldste delen av bygningsmassen i Trondheim sentrum. Bare Nidarosdomen, Erkebispegården og Vår Frue kirke er eldre.

Kilde

  • Frode Singsaas Adressa.no 11.9.2021

Eksterne lenker