WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Papirmaker

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk

Papirmakerkunsten er et ærverdig håndtverk. Det aller første papirark ble ifølge historien i år 105 forelagt den kinesiske keiser av en herre ved navn Tsai Lun.

Får du en bok i hånden som er eldre enn 150 år, vil du kjenne hvor lett den er. Den er trykt på bøttepapir, laget av fibre fra filler. Slikt papir lages fremdeles til kunstverk og trykksaker.Den norske stats innbydelse til kirkejubileet i Trondhjem 1930 blev trykt på over 100 år gammelt bøttepapir fra Broder Lysholm Krogh sin fabrikk ved Forsøget på Selsbakk.

Tsai Lun metode var å stampe filler av lin eller bomull i vann til dette ble oppløst, som ved avvanning på håndrammer med finmasket duk i bunnen ble til et ark som lot seg presse, lime og lufttørke. Vannhjul eller vannkraft skaffet kraft til stampene.

I 1799 ble det tatt ut patent i Frankrike på en idé om å forme arket på en endeløs metallduk rotert med håndsveiv.

Mangelen på råstoff førte til behov for nye prosesser, og snart kom trevirke inn i bildet. Først ble det laget mekanisk tremasse ved sliping, men papiret fikk liten fashet og ble raskt gult og sprøtt.

Deretter kom cellulosefibrene på gang. Det ble Fredrik Størmer som fikk denne prosessen i gang ved Ranheim Papirfabrikk, først med natroncellulose og deretter med sulfatcellulose.

Kilde

  • 1. Gerd Søraa. Ranheim Papirfabrikk. Peterson Ranheim 2009