WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


P. M. Bratsberg A/S - Skips- og landhandel

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
P. M. Bratsberg A/S - Skips- og landhandel
Gustav Bratsberg Foto: Anton Røske/NTNU UBiT.Lisens: CC BY-SA 4.0 ID: RR-01905_01

P. M. Bratsberg A/S - Skips- og landhandel, sild- og fiskeforretning, Kjerkholmen i Stokksund, Stokksund herred , Åfjord kommune, etablert 1878 av Peder Martin Bratsberg (1837 i Trondheim-). Aksjeselskap fra 1913. O. A. Bratsberg (1871-) var disponent i 1949. Stifteren kjøpte stedet i 1877 av kjøpmann Heide som i en årrekke drev alminnelig handelsforretning og innkjøp av fiskeprodukter.

P. M. Bratsberg var fra Trondheim, og drev i flere år handelsforretning i Hommelvik, likesom han i mange år drev nordlandshandel med jektefartøy helt opp til Finnmark. P.M. Bratsberg utvidet også bebyggelsen på stedet. Etter hans død ble forretningen drevet av enken, til det i 1913 gikk over til aksjeselskap med Gustav Bratsberg (27.3.1881 i Stoksund- 25.11.1942) som disponent.

Stedet hadde post- og dampskipsekspedisjon for hurtigruteskip og lokalbåter. På stedet var oppført oljetank samt vannstasjon.

Vaskeri og reparasjon sant nyarbeidelse av fiskekasser. I 1917 ble det bygget en større ekspedisjonskai med lagerhus. I storsildårene 1917-18 ble det utbygget flere store salterihus med kaier. Det var i storsildtiden i flere sesonger samlet et stort antall fiskedampere og kjøpere som skapte stor trafikk.

Gustav Bratsberg døde i slutten av 1942, og firmaet fortsatte under ledelse av avdødes bror O. A Bratsberg.

Kilder

  • Det norske næringsliv. Fylkesleksikon Sør-Trøndelag 1949, s 1056.
  • Universitetsbiblioteket