WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Oskar Hoddø

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk

Kristian Oskar Hoddø (født 4. september 1916 i Namsos, henrettet 17. november 1943 i Trondheim) var norsk sanger, komponist og motstandsmann.

Hoddø er særlig kjent for valsen "Nidelven" som han ifølge tradisjonen skrev teksten til på Gamle Bybro i Trondheim en natt i slutten av april 1940. Etter krigen ble denne sangen en verdensslager, og den ble utgitt i både USA og flere europeiske land.

Hoddø hadde ingen formell musikkutdannelse og arbeidet som rørleggersvenn i Trondheim ved krigens begynnelse. Sammen med sin bror Harald ble han raskt engasjert i motstandsbevegelsen og deltok i illegalt arbeid både i Trondheim og Leksvik.

Høsten 1943 ble Oskar Hoddø angitt av en norsk infiltratør og han ble 2. november 1943 arrestert og stilt for tysk domstol. Anklagen lød på illegal virksomhet, deriblant distribusjon av illegale aviser og eksport av flyktninger. Dagen etter arrestasjonen ble han dømt til døden ved skyting.

Dommen ble fullbyrdet på Kristiansten festning 17. november 1943 da Hoddø sammmen med 34 andre motstandsmenn ble henrettet for deretter å bli lagt i en massegrav. Etter krigen ble gravstedet flyttet til Nidaros domkirke.

I dag er det reist et minnesmerke over Oskar Hoddø i Vikaparken i Namsos.

Motstandsmannen Oskar Hoddø diktet denne verdenskjente sangen Nidelven stille og vakker du er i april 1940:

Nidelven stille og vakker du er
Her hvor jeg går og drømmer
Drømmer om deg som jeg hadde så kjær,
Nu er det bare minner.