WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Oscar Christian Gundersen

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Oscar Christian Gundersen

Oscar Christian Gundersen (født 17. mars 1908 i Oslo, død 21. februar 1991), mest kjent som O.C. Gundersen, var sønn av Hans Christian Gundersen og hustru Hilda Marie.

Gundersen var en norsk jurist og politiker som representerte Arbeiderpartiet.

Gundersen var ferdig utdannet jurist i 1931. Han ble høyesterettsadvokat i 1939. I perioden 1953–57 og 1967–77 var han høyesterettsdommer. I mellomtiden hadde han blant annet vært Norges ambassadør i Moskva (1958–1961).

Før Gundersen kom med i rikspolitikken, var han aktiv i student- og lokalpolitikken i Trondheim. Mellom 1936 og 1938 satt han i formannskapet i byen. I 1939 ble han rådmann i Trondheim. Han var formann i styret i Studentersamfundet i Trondhjem høsten 1934 og høsten 1936.

I april 1940, under krigshandlingene, ble han ansvarlig for å skaffe arbeidfolk til tyskernes utbygging av Værnes i april 1940 (tyskerne hadde prekært behov for flystøtte til kampene i Nordland). Mange tusen norske arbeidsfolk bidro sådan til en rask oppgradering av flybasen. I 1941 ble han avsatt av tyskerne.

Fra 1942 til 1945 var Gundersen direktør ved Statens trygdekontor i London. Før han ble justiminister gikk Gundersen tilbake i jobben som rådmann etter frigjøringen i 1945.

Gundersen ble utnevnt til justisminister i Einar Gerhardsens andre regjering i 1945 (deretter i Oscar Torps regjering). Han fikk særlig ansvar for gjennomføringen av landssvikoppgjøret etter andre verdenskrig. I ettertid er denne rollen satt i et spesielt lys i kraft av Gundersens egne valg i april 1940.

Han gikk av i 1952. Etter ti års fravær fra politikken kom han tilbake som handels- og skipsfartsminister i Gerhardsens tredje regjering, et verv han hadde frem til John Lyngs borgerlige regjering overtok i 1963. Da Einar Gerhardsens fjerde regjering ble dannet tre uker senere ble Gundersen igjen justisminister. Han gikk av da Per Borten overtok som statsminister for en borgerlig koalisjonsregjering i 1965.

O.C. Gundersen er forøvrig brukt som modell for sakfører Jespersen i romanen Sangen om den røde rubin av Agnar Mykle. Som justisminister i de første etterkrigsårene inspirerte han til revyvisen Det holder det, sa Gundersen, som Leif Juster hadde stor suksess med.

Kilde

  • 1. Harald Ramm Rønneberg. Studenter i Den Gamle Stad. Teknisk Ukeblads forlag 1960
  • 2. Wikipedia

Se også

Eksterne lenker