WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Omgangsskolelærer

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk

Omgangsskolelærer var en lærer som reiste fra bygd til bygd og underviste elever. Undervisningen skjedde i stua der folk satt med arbeidet sitt. Læreren hadde eget rom for overnatting i tilknytning til stua.

Forordningen om Omgangsskolene på landet kom i 1739. Denne loven påla alle barn på landet over 7 år å gå på en skole der de skulle lære kristendoms­kunnskap og lesning. Tre år tidligere var lov om obligatorisk konfirmasjon vedtatt. Skolens oppgave var derfor først og fremst å lære elevene å lese og forberede seg til konfirmasjonen. Pontopidans forklaring ble obligatorisk lærebok.

Pontoppidans forklaringer formidler pietistisk kristendom, der dans og kortspill var synd, så også skjønnlitteratur, og lydighet overfor all øvrighet ble understreket, også til far i huset. Den offentlige skolen var i hele den første tiden nært knyttet til kirken og til dens lære. I tillegg var den av praktiske grunner ofte organisert som omgangskole og ble derfor også nært knyttet til hjemmene. I flere generasjoner var innholdet i skolen godt kjent av alle voksne gjennom omgangsskolen, kirkebesøk, konfirmasjonsforberedelser.

I 1860 kom det ny skolelov og fast Skolestue ble vanlig.

Utstilling Maihaugen

Bilde fra Maihaugen

Kilde

  • 1. Utstilling Maihaugen

Eksterne lenker