WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Olga Bjørnebo

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

Olga Bjørnebo (1.1.1901 i Leksvik- 6.1.1970 i Strinda), datter av Olaf Olsen (25.7.1864 i Ytterøy-) og Bergithe Halvorsdatter (26.2.1860 i Leksvik-). Bror til Bernhard Olsen. Gift med Edvard Bjørnebo. Barn: Birgit Bjørnebo, gift Skagseth.

Familien bodde i Brøsetvegen 127Brøsetflata.

Olga Bjørnebo var ansatt som kokke i Lamobrakka og Hagabrakka ved Strinden Teglverk. Hun var i mange år kirkesanger ved Strinda kirke. Innenfor foreningslivet utførte Olga Bjørnebo et banebrytende arbeid i avholdsrørsla og kristelige foreninger, bl.a. knyttet til Veiskillet på Moholt forsamlingshus. Hun grunnla Santalmisjonen i Strinda i 1956.

Intervju med Birgit Skagseth 31.1.2007

Lamobrakka

Birgit Skagseth forteller at hun som ung jente bodde sammen med sin mor Olga Bjørnebo på kokkværelset i Lamobrakka. Arbeiderne oppbevarte tørrmaten i hver sin kiste, mens middagen ble laget på ”spleisen”. Blant de som bodde på Lamobrakka i denne perioden først på 1930-tallet var Erik Øyen, Erik Fagervold, Ola Witzø, Asbjørn Dalum og Jo Myrhaug. Flere av arbeiderne på teglverket kom fra Leksvika, deriblant bestefaren til Birgit, Olaf Marius Olsen. Arbeiderne skrev lister over det de trengte, og kokka handlet inn varene på Strinda Samvirkelag. Reidar Helland kjørte så varene ned til Lamobrakka.

Bestefar Olaf kom fra et småbruk i Leksvika. Når han reiste hjem i helgene tok han med seg gress som vokste på de mange jordvollene rundt leiruttakene på teglverket. Gresset var sirlig pakket i små trekasser med hesjestreng rundt. Olsen brukte en liten kjelke til å dra lasset på. Det var ikke lenge han fikk være hjemme i Leksvika når arbeidet var slutt på lørdagen. Allerede klokka 14 på søndag gikk båten tilbake til Trondheim, så det var så vidt han fikk med seg gudstjenesten i kirka.

Kilder

  • Privatarkiv Strinden Teglverk
  • Privatarkiv Jan Habberstad