WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Ole Jakob Kleppa

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Ole Jakob Kleppa. Foto: Schrøder
Ole Jakob Kleppa , Sivilingeniør, (4.2.1920 i Oslo -27.5.2007 i Texas) var sønn av Per Kleppa og hustru . Gift i USA med Abby Joy Stodder.

Dr. techn., professor. Født i Oslo, Kjemiingeniør NTH, 1946, Dr.tekn. 1956, utnevnt til preofessor samme år, men tiltrådte ikke. University of Chicago til 2007. Kleppa pensjonerte seg som en Professor Emeritus i 1990, men han opprettholdt sitt laboratorium og fortsatte å motta heder til sin død. Han holdt på sitt norske statsborgerskap fram til 2000, da han ble en amerikansk statsborger.

Ole Jakob Kleppa var medlem av styret i Studentersamfundet i Trondhjem. Han flyktet til Sverige i september 1941 sammen med styrets øvrige medlemmer.

Kleppa tjente som offiser i en norsk militær enhet i Storbritannia. I 1943 ble han sendt til Island i åtte måneder å lære amerikanske soldater å arbeide i kaldt vær og trene dem i vinter taktikk. I Island ble Kleppa også kjent med Kristjan Eldjarn, som senere ble Islands tredje president.

Kleppa arbeidet ved University of Chicago fra 1947 til sin død i 2007. Som forsker i Chicago utviklet Kleppa en rekke kalorimetere, som var i stand til å gjøre vanskelige vitenskapelige målinger mindre komplisert. En av hans primære var utviklingen av Kleppa calorimeter, et instrument som måler små mengder varme.

Se også

Studentersamfundets styre 1941-høst

Kilde

  • 1. Wikipedia
  • 2. Harald Ramm Rønneberg. Studenter i Den Gamle Stad. Teknisk Ukeblads forlag 1960

Eksterne lenker