WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Ole E. Stein

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

Ole Eriksen Stein (født 1867, død 1950; het Steenbraaten til 1895) var en norsk arkitekt. Han er muligens best kjent som kirkearkitekt i dag og har dessuten tegnet flere gravkapeller samt arbeidet med restaurering av kirker.

Arkitekt for Lademoen kirke. Ellers står han bak en rekke bygårder, ikke minst i Oslo.

Ole E. Stein var fra 1886 elev ved Den kongelige tegneskole i Kristiania samtidig som han arbeidet som assistent for Henrik Nissen. I 1891–92 studerte han ved Technische Hochschule Charlottenburg i Berlin, og i 1892–93 var han assistent ved Carl Schäfers kontor i samme by.

Stein hadde forskjellige korte ansettelsesforhold i begynnelsen av 1890-årene og var i 1894–97 ansatt ved Stadskonduktørens kontor i Kristiania. Deretter etablerte han egen praksis. Han var i 1912–37 overlærer i ornamentikk ved SHKS. Stein hentet inspirasjon fra en rekke stilarter, men synes upåvirket av den funksjonalismen som brøt gjennom mens han virket.

I 1895 tegnet Stein Knudsengården på Bankplassen 1a (vegg i vegg med Engebret Café og for samme eier). Siden tegnet han en rekke andre bygårder forskjellige steder i Kristiania, ofte med tydelige jugendinnslag. Han hadde også oppdrag blant annet i Bergen og på Rena.

Kirkene fremviser en viss stilistisk variasjon. Lademoen kirke i Trondheim er en natursteinkirke med asymmetrisk plassert tårn. Enkelte kirker er åpenbart inspirert av stavkirker, mens andre har trekk av nybarokk.

Kilde

  • 1. Trondhjemske arkitektperler.Ingrid Pedersen. Opptrykk 2002
  • 2. Wikipedia
  • 3. Rapport Jugendtstilregistrering Trondheim 2012

Eksterne lenker