WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Olav Skeie

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Olav Skeie
Skeie, Olav, f. 30. 9. 1915 i Bygland, død 2004, sønn av lærer Olav T. Skeie og Margit Lidtveit.

Høsten 1940 var han i tjeneste for britiske Secret Intelligence Service, og var med å etablere radiosenderen «Skylark B» i Trondheim.

Olav Skeie ble utdannet El. ing. NTH 1949, Sambandstekn. utd. U.K. 1942-45. Telegrafstyret, Oslo siden 1949, som avd.ing. og senere o.ing.

Etter et opphold ved universitetet i Uppsala reiste Olav til England og sluttet seg til de frie norske styrker. Han returnerte til Trondheim med radioutstyr til nye grupper som ble opprettet for å opprettholde etterretningskanalene til London. Utstyret ble da fraktet inn til fots over Sylan i Sverige, over grensen og til deretter inn til Trondheim der utstyret ble overlevert agentene. Han gikk da sammen med Finn Lied.

Ved kapitulasjonen var han ansvarlig for å opprette alliert samband mellom alle norske byer og allierte styrker i landet. Han var som eneste nordmann med i første allierte flight bestående av britiske fallskjermtropper som landet på Fornebu 9 mai 1945.


Prisbelønnet N.I.F.s Elektronisk prisoppgave 1958.

Kilder

  • Ingeniørmatrikkelen 1955
  • Wikipedia
  • Rørholt, Bjørn: Amatørspionen «Lerken», 1985
  • Rørholt, Bjørn – Thorsen, Bjarne: Usynlige soldater, 1990

Eksterne lenker

Eksterne lenker