WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Olav Duuns hjem på Jøa

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Olav Duun - portrett
Olav Duuns museum. Foto: Jan Habberstad 2019
Olav Duuns soverom
Olav Duuns boksamling
Olav Duuns hjem i Botne Holmestrand
Olav Duuns minnestøtte står ved Dun-gården
Olav Duuns byste i bronse, utført 1973 av Hjalmer Hansen (1911-1973)

Olav Duuns museum ligger på hjemgården hans på Jøa i Fosnes kommune. Her er utstilt gjenstander fra Olav Duuns tid, og her finnes en samling av førsteutgaver av hans bøker.

Olav Duun var fisker i sine yngre år, før han flyttet til Levanger og gikk på lærerskole der. Fra 1904-05 var han lærer ved Sakshaug skole i Inderøy. Fra 1905-08 var han han lærer i Singsås i Gauldalen, og flyttet så til Botne ved Holmestrand der han var lærer ved Ramberg skole.

Biografi om Olav Duun;

Olav Duun vart fødd 21. november 1876 på øya Jøa i Fosnes kommune i Nord-Trøndelag. Fødestaden var garden Stein, der mor hans Elen Jensdotter Fossum kom frå. Da Olav enno var nyfødd, flytta foreldra til Brakstad, Og etter det mellomlanda dei på Hov før dei slo seg ned på Øverdun.

Far til Olav var fiskar og bonde Johannes Antonius Olsen Duun, fødd 1851, same året som kona Elen.

Duun vaks opp på øya, mest på Dun (Øver-Don), nært bygdesentert på Jøa. Han budde heime til han var 25 år gammal, arbeidde på gard og var med på vinterfiske åtte eller ni vintrar. Der ute opplevde han skiftande ver og natur. Han såg korleis storm kunne piske opp havet og gjere forholda vanskelege og farlege både på land og hav. Forlis var ikkje framandt for øyboarane. Duun hadde naturleg nok god kjennskap om landskap og miljø, med folkeliv, språk og munnleg forteljekunst. Det meste av den litterære produksjonen hans har motiv frå heimtraktene, men som fleire andre store forfattarar valde han å busette seg langt unna heimplassen og skreiv om han på avstand.

Se også

Kilde