WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Ola Stemshaug

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Ola Stemshaug
Ola Stemshaug holder foredrag i 2008
Ola Stemshaug (20.1.1936 i Stemshaug - 27.8.2013 i Trondheim) var en norsk språkforsker og førsteamanuensis ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim. Han var gift med Marit Stemshaug.

Stemshaug ble cand.philol. i 1965 med fagkretsen norsk og nordisk språk, historie og geografi. Han var førsteamanuensis ved Norges Teknisk Naturvitenskapelige Universitet i Trondheim og statens navnekonsulent for Midt-Norge.

Stemshaug har utgitt flere vitenskapelige verk, særlig innen navnegranskning, deriblant Norsk Stadnamnleksikon i samarbeid med Jørn Sandnes.

Statens namnekonsulent Ola Stemshaug kåserte om ” Namn og Namnsetting på Strinda”. Han gikk gjennom ulike gårdsnavn og stedsnavn fra fortid og nåtid og forklarte betydningen av disse. En spørrelysten forsamling var også irritert over de mange populistiske navn som byutviklere og eiendomsutviklere misbruker (eksempel Kirsebærstien, Eplehagen, Akka-Bakka etc). Styret ble oppfordret til å ta denne historie-forvrengingen av naturlige stedsnavn opp med byens myndigheter.

Kilde

  • Wikipedia