WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Norsk bosetting i Oregon

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Utbredelsen av norsk immigrasjon i USA 1930. Fra Qualey: Norwegian Settlement

Norske bosettinger i staten Oregon.

Oregon ble et territory i 1845, stat i 1859. Den majestetiske elva Columbia river var kalt Oregon av indianerne, derav navnet. Salem er hovedstaden, Portland den største handelsbyen og er den største trelastbyen i USA.

Den første nordmannen som kom til Oregon var P.K. Johnsen (1838-1908) fra Stjørdalen. Han slo seg ned i Silverton i 1872, der også en rekke norske luherske prester senere bodde. Det var mye skog i denne staten som tiltrakk seg norske tømmerhuggere.

Emigranter i USAs stater 1910

Det var 13.435 norskættede i staten Oregon i 1910. I kartet fra 1930 er det 13 prikker med bosetting over 1000 personer.

Pr. 31.12.2011 hadde Oregon 147000 innbyggere med norsk avstamming ifølge Statistisk sentralbyrå, Oregon lå da på 8. plass blant stater med norsk avstamming. I Oregonvar da 5% av delstates hvite befolkning av norsk avstamming.

Ut fra plassering av Lutherske menigheter i staten kan det antas at det har forekommet norske bosettinger i en rekke områder, her er Find A Graves oversikter for kirkegårder i aktuelle "norske" counties:

Kilder

  • Olaf Morgan Norlie. History of the Norwegian people in America, s 242-244
  • "Norwegian Migration to America - The American Transition" av Theodore C. Blegen. Boka ble utgitt av The Norwegian-American Historical Association (NAHA) i Northfield, Minnesota i 1940.